Flash the Readies přináší apokalypsu z jesenických hor

14. listopad 2016

Od založení olomouckých Flash the Readies uběhlo rovných deset let. V počátcích nepříliš zajímavá indie kytarovka, kterých se na české scéně v té době objevilo více, prošla transformací v majestátní post-rockové těleso.

Upuštění od zpěvu a definitivní přijmutí post-rockových postupů kapelu posunulo k smlouvě s belgickým labelem Dunk Records, která Flash the Readies nastartovala k úspěchu za hranicemi Česka. Na novince Kayos přiznávají inspiraci velikány jako Godspeed You! Black Emperor nebo MONO, zároveň ale nezapřou fakt, že kdysi dávno byli indie-rockovou kapelou. Až do poloviny prvního songu Obodin balancují na vlnách devadesátkového slowcoreu a až s postupným nabalováním vrstev a gradující melodií přichází náznaky změny hudebního kurzu. A pak to začne.

Sedmnáctiminutový opus Kitten Diver Fair otevírá brány pekla a totální apokalypsy, která je doprovázena obrazy útoku obřího fuzzového efektu nebo vyhořelých budov a lidí v zoufalství prchajících do bezpečí z béčkovými filmy inspirovaného obalu desky. Jako každá dobrá post-rocková nahrávka i Kayos otevírá prostor imaginaci, v tomto případě těm nejtemnějším představám o konci světa. Sami Flash the Readies tvrdí, že stvořili soundtrack k neexistujícímu postapokalyptickému filmu.

Kytarové feedbacky a ambientní plochy v následujícím songu Harey, rozléhající se z hřebenů jesenických hor, kde Kayos vznikl, posunují děj do fáze počítání škod a zbytky přeživších prochází torzem něčeho, čemu ještě donedávna říkali civilizace. Some Kinda Sucker je sice, co se názvu týče, vtipnou vložkou a sarkasmem ze strany kapely, nicméně i mezi těmi, kteří konec světa přežili, se pár suckerů jistě najde. Ti v závěrečném tracku Kris spřádají plány na nastolení nového světového řádu. Poslední zlověstné tóny songu ale napovídají, že se celá apokalypsa bude nejspíš opakovat znova. I když po zvukové stránce celkový dojem sráží garážovější zvuk bicích, kýženou atmosféru, která je schopna posluchače instantně uvrhnout do děje, stvořili Readies na výbornou.

03743539.jpeg

Prostoru pro vaši představivost skýtá hodinová stopáž dostatek a dění posledních dnů k uvažování nad scénáři možné apokalypsy rozhodně vybízí. Jestli opravdu nastane, hudba Flash the Readies ji bude doprovázet.

Hodnocení: 80 %
Flash the Readies – Kayos (Dunk Records, 2016)

autor: Jakub Šponer
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.