Strhující a podvratná Peaches = jeden z koncertů roku

6. říjen 2009

Kanaďanka Merrill Nisker, známá pod uměleckým jménem Peaches, v sobotu 3. října odstartovala letošní festival Stimul. A to ve velkém stylu. Vyhlášená provokatérka, pro kterou nic není dost šokantní, nasadila laťku hodně vysoko - a Radio Wave bylo u toho.

Peaches v Divadle Archa předvedla všechno, co z ní dělá suverénní performerku a z jejích vystoupení jedny z nejzábavnějších show, jaké jsou k mání. Došlo na provokativní slovní interakci s publikem, zasurfovala si a dokonce se prošla po davu, vyšplhala po reprobednách na balkón. Vystřídala snad deset kostýmů - začala jako růžová tylová kulička s maskou na hlavě, v jednu chvíli měla turban z ručníku a květovaný župan, v další moment se z ní vyklubalo Elvisovo zlé dvojče a skončila s desetikilovým zlatým řetězem na krku. A hlavně za podpory trojhlavé kapely Sweet Machine hravě rozhýbala všechny, kdo měli dvě zdravé nohy.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU REPORTÁŽ!

Prosvištěli jsme si samozřejmě aktuální album I Feel Cream, ale Peaches ví, jak potěšit své fanoušky, takže zazněla spousta starších hitů včetně prvního Fuck The Pain Away, kterým končila regulérní část koncertu. Rozpumpovaná zpěvačka se nenechala příliš pobízet a vzápětí přišly hned tři vysokooktanové přídavky, při kterých lil pot opravdu z každého a ve vzduchu vlála trička.

01011053.png

Společným jmenovatelem všech hudebních poloh Peaches byla nadsázka a podvratná ironie, se kterou vyzobávala různá klišé i vážně míněné prvky jednotlivých žánrů a lepila z nich svou divokou audiovizuální koláž. Ať už šlo o klasická electroclashová čísla, vysloveně taneční kousky, nebo glamrockové stadiónové riffy, kterými koncert vrcholil.

Z toho, co jsem řekl, je asi jasné, že tenhle večer si užili i ti, kteří nepatří mezi zapřisáhlé fanoušky hudby kanadské divoženky. Jak prozradila v rozhovoru před koncertem, samotné Peaches ani příliš nevadí, když na ni chodí i lidi, kteří chtějí spíš vidět, jak mává obřím nafukovacím penisem.

01002982.jpeg

Zaplněná Archa zkrátka zažila jízdu stejně strhující jako propracovanou (mě osobně okouzlily vynalézavé projekce hostujících hudebníků, například rapperky Shundy K.) a ti, kdo byli v sobotu u toho, si můžou v deníčku odfajfkovat jeden z koncertů roku.

Fotografie z pražského koncertu poskytnul Kryštof Havlice. Děkujeme!

autor: Robert Candra
Spustit audio