Třicet let Psích vojáků

20. říjen 2009

Pražská kapela, jejíž ústřední postavou je zpěvák, pianista, skladatel a textař Filip Topol, oslaví 24. října koncertem v pražské Akropoli 30leté výročí. Je tomu takřka na den přesně právě 30 let, kdy se začala psát historie této hudební legendy.

Poprvé totiž veřejně vystoupila roku 1979 na Pražských jazzových dnech (většině z nich bylo tehdy 13 let!) a vzápětí se stala předmětem zájmu Státní bezpečnosti, takže nemohla veřejně vystupovat a účastnila se jen soukromých undergroundových akcí. Během několika let skupina prošla změnami stylu i obsazení. Zpočátku textařsky spolupracovala s Filipovým bratrem Jáchymem, později začal skládat texty sám Filip. Od poloviny 80. let kapela vystupovala pod krycím názvem P. V. O. (Psí vojáci osobně) a její domovskou scénou se stal pražský Juniorklub Na Chmelnici (nyní působící v Paláci Akropolis).

Na pódium Akropole pod křídly Junior Klubu se tedy Psí vojáci vrací oslavit toto výrazné jubileum jako domů. Po devětaosmdesátém se Psí vojáci stávají oblíbenou koncertní atrakcí a kromě klubových koncertů se účastní i řady festivalů. Podnikli klubová turné po Maďarsku, Rakousku, Německu a Holandsku, představili se na festivalech v Belgii a ve Francii. Jejich písně byly použity ve filmech Žiletky režiséra Zdeňka Tyce (kde si Filip Topol zahrál hlavní roli), Sestra (dle románu Jáchyma Topola), podíleli se i na scénické hudbě k několika divadelním představením.

01020853.jpeg

Hudba Psích vojáků má kořeny ve světovém undergroundu, značný je však i vliv skladatelů druhé půle 18. století. Jejich hudba se pohybuje v jakési mezizóně na dohled od undergroundu i šansonu. A točí vesměs znamenité desky. Psí vojáci hrají jinak než všechny kapely světa.

autor: Press kit
Spustit audio