Radio Wave uvádí Woven Hand

22. březen 2010

Koncert Woven Hand 19. května je prvním ze série, kterou Radio Wave rozšiřuje své aktivity. Po úspěšné koncertní řadě Radio Wave Live Sessions, na kterých každý měsíc představujeme to nejzajímavější z domácí alternativní scény, jsme se rozhodli pořádat koncerty také zahraničních kapel.

Začínáme s Woven Hand, tedy se skupinou, která je nedílnou součástí playlistu Radia Wave a zároveň zárukou výjimečného a strhujícího vystoupení. Prvním z našich „zahraničních“ koncertů tedy bude vystoupení jedné z nejopěvovanějších koncertních skupin současnosti, v jejíž hudbě se snoubí lyrická naléhavost i punk-rockové zuření.

Již legendární skupina Woven Hand v čele s charismatickým frontmanem Davidem Eugenem Edwardsem (ex-16 Horsepower) se z amerického, rurálně velehorského Colorada vrací do České Republiky po dvou letech. Woven Hand - zakladatelé a přední představitelé stylu označovaného jako goth-country nebo folk noire - v Paláci Akropolis představí zejména své nové album The Threshing Floor, které vychází právě nyní, přesně v souladu s počínajícím evropským turné. Domácí scénu budou zastupovat nenapodobitelní OTK producenta Ondřeje Ježka.

02012625.jpeg

Woven Hand začali na svém novinkovém albu The Threshing Floor pracovat již na podzim předloňského roku, kdy také naposledy vystoupili v ČR (listopad 2008 / festival Alternativa - divadlo Archa / Praha). Mezitím ze skupiny, jak se dalo tušit, odešel belgický kytarista Peter Van Laerhoven a z Woven Hand se tudíž stalo trio (David Eugene Edwards, Ordy Garrison a Pascal Humbert). Extenzívní, téměř nikdy nekončící koncertní aktivita Woven Hand po celém světě je již pověstná, ovšem začátek letošního roku je také ve znamení hned několika nových nahrávek z jejich tábora. Kromě připravovaného alba The Threshing Floor, které vyjde v dubnu (v Evropě opět po několika letech na známém kultovním labelu Glitterhouse, ve Spojených Státech pak na značce Sounds Familyre) se David Eugene Edwards objevil hned v několika skladbách také na kompilačním albu We Are Only Riders věnovaném zemřelému frontmanovi legendárních The Gun Club Jeffrey Lee Piercovi, kde se ve hvězdné společnosti Nicka Cavea, Marka Lanegana, Debbie Harry, Micka Harveyho nebo Lydie Lunch a dalších rozhodně neztratil – spíše naopak. A na květen je také ohlášeno vydání třetího alba bočního projektu Pascala Humberta - Lilium, v němž tentokrát hostují nejen členové Woven Hand, ale více než vydatně také třeba Hugo Race nebo denverská zpěvačka Kal Cahoone.

02019812.png


Přestože u nás Woven Hand vystupovali již několikrát, bude letošní koncert opět něčím výjimečný. Koncertní sestava skupiny se totiž na letošním evropském turné rozšíří o klávesistu Jeffa Linsenmaiera, bývalého člena The Czars, Jay Munly & The Lee Lewis Harlots a častého hosta na nahrávkách Slim Cessna‘s Auto Club. V historii Woven Hand to je první koncertní turné s klávesami.

00823809.jpeg

Woven Hand přišli na scénu coby sólový projekt Davida Eugenea Edwardse, frontmana alt-country psanců 16 Horsepower v roce 2001. Krátce poté se 16 Horsepower rozpadli a David Eeugene Edwards se spolu s bubeníkem Ordy Garrisonem, členem Slim Cessna's Auto Club, začal naplno věnovat právě Woven Hand. Eponymní debut z roku 2002 následovalo o rok později album Blush Music, hudba k akčně multimediálnímu představení Blush slovutného belgického tanečního divadla Ultima Vez, jež se zanedlouho dočkalo také zpracování filmového.

V roce 2006 doplnil tuto úspěšnou spolupráci Woven Hand a Ultima Vez další společný projekt s názvem Puur. Mezitím ale Woven Hand vydali další dvě regulérní alba. Na druhé kolekci Consider The Birds z roku 2004 sestavu skupiny rozšířil kytarista Peter Van Laerhoven a ve stejném složení Woven Hand vydali v roce 2006 oceněnou desku Mosaic, na níž David Eugene Edwards poodkryl své další hudební obzory sahající až do Asie a časově až za středověk. Na turné k tomuto albu již posílil skupinu bývalý člen 16 Horsepower - francouzský baskytarista Pascal Humbert. V této sestavě se v roce 2006 Woven Hand představili poprvé také v Česku, na festivalu Colours of Ostrava a o rok později i na samostatném koncertu v Praze (červen 2007 / Palác Akropolis).

00823798.jpeg

V roce 2008 vyšlo skupině zatím poslední album Ten Stones. Woven Hand na této nahrávce i koncertně výrazně přiostřili zvuk a o poznání více znějí jako organické těleso, nikoliv pouze seskupení výrazných osobností. A také zde David Eugene pomocí Woven Hand ještě více poroztáhl oponu svého panoramatického vnímání hudby, tentokrát směrem k domorodým kořenům obou amerických světadílů. Co přinese s napětím očekávaná novinka The Threshing Floor, se můžeme dohadovat jen z nedávno představeného vizuálu titulní strany přebalu alba – vévodí mu z Indočíny pocházející tradiční kresba křížence hada a draka. Rozuzlení se u nás dočkáme tedy nejpozději 19. května na koncertu v pražském Paláci Akropolis.

02012624.jpeg

Po skončení koncertu na hlavním sále pokračuje noc v režii Radia Wave až do ranních hodin s Radio Wave DJ Sessions v obou přilehlých barech Paláce Akropolis. Hudbu vybírají Tomáš Turek (Factory Radia Wave), Václav Havelka (Natural Bridge), Kay Buriánek (Evil Heat) a Tvzex.

Wovend Hand 2010 - koncertní sestava
David Eugene Edwards (USA) / hudba, texty, zpěv, kytara a další strunné nástroje
Ordy Garrison (USA) / bicí
Pascal Humbert
(FRA) / baskytara, kontrabas
Jeff Linsenmeir (USA) / klávesy

Diskografie
The Threshing Floor (duben 2010, Sounds Familyre / Glitterhouse Records)
Ten Stones
(2008, Sounds Familyre)
Puur (2006 – projekt Ultima Vez, Sounds Familyre / Glitterhouse Records)
Mosaic (2006, Sounds Familyre/ Glitterhouse Records)
Consider The Birds (2004, Sounds Familyre/ Glitterhouse Records)
Blush Music (2003 – projekt Ultima Vez, Glitterhouse Records)
Woven Hand (2002, Glitterhouse Records / Sounds Familyre)

vědomí souvislostí, aneb doplňující studijní materiál:
16 Horsepower (výběr z diskografie předchozí inkarnace Woven Hand)

Folklore (2002, Glitterhouse Records / Jet Set Records)
Hoarse [live] (2001, Glitterhouse Records / 2006 Alternative Tentacles)
Secret South (1999, Glitterhouse Records / 2006 Alternative Tentacles)
Low Estate (1997, A&M Records / Universal) [producent: John Parish]
Sacloth ‘n’ Ashes (1996, A&M Records / Universal)
16 Horsepower EP (1995, Ricochet Records / A&M Records / Universal)

Woven Hand (USA/FRA), OTK (CZ) + afterparty Radio Wave DJ Sessions

Informace o cenách vstupenek:

Předprodej (do odpoledne 19.května)
kavárna Paláce Akropolis / 420,- Kč (včetně poplatků)
síť Ticketportal / 420,- Kč (včetně poplatků)
síť Ticketpro / 440,- Kč (včetně poplatků)
restaurace Žlutá pumpa (Belgická 11, Praha 2) / 390,- Kč
knihkupectví Polí Pět (Dittrichova 13, Praha 2) / 390,- Kč
Unijazz (Jindřišská 5, Praha 1) / 390,- Kč


Na místě konání v den koncertu
kavárna Paláce Akropolis / 490,- Kč (včetně poplatků)

autor: Radio Wave
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.