Deska týdne: Woven Hand

12. květen 2010

Zanícený křesťan, písničkář milující temný zbluesovatělý punk The Gun Club a vypravěč, který svými obrazy dokáže uchvátit velmi rozličné publikum. To je David Eugene Edwards, předák kapely Woven Hand, která dorazí ve středu 19. května znovu do Prahy, tentokrát na pozvání Radia Wave v rámci rozjíždějící se řady koncertů „Radio Wave uvádí“.

Woven Hand začali na svém novinkovém albu The Threshing Floor pracovat již na podzim předloňského roku, kdy také naposledy vystoupili v ČR (listopad 2008 / festival Alternativa - divadlo Archa / Praha). Mezitím ze skupiny, jak se dalo tušit, odešel belgický kytarista Peter Van Laerhoven a z Woven Hand se tudíž stalo trio (David Eugene Edwards, Ordy Garrison a Pascal Humbert).

02047055.jpeg

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Exkluzivní rozhovor s předákem kapely Davidem Eugenem Edwardsem

Z Woven Hand už dávno není jenom pokračování kultovní značky 16 Horsepower, s poslední triádou desek se z nich stalo těleso, které má páru rozdupat všechny přestylizované folkaře napadrť. Ostatně do hlíny mlatu se někdy přidávala i trocha volské krve.
Poslechněte si celou recenzi od hudebního dramaturga Radia Wave Tomáše Turka

Na rozdíl od většiny rocku a popu, který dodnes vychází z ideálů hippies a kulturní revoluce 60. let, mají Woven Hand svůj kořen daleko hlouběji, mimochodem i ve folkloru východní Evropy, v tom by si Edwards rozuměl s Bartókem nebo Janáčkem. Podobně jako by si nejspíš rozuměl s Ianem Curtisem, jehož hlas působil v kapele Joy Division kdysi stejně hypnoticky a uhrančivě jako ten Edwardsův na deskách Woven Hand. Edwardsovi se daří neslýchaná věc – spojuje ty dva vzdálené světy tak, jak to neumí nikdo jiný.
Poslechněte si celou recenzi od hudebního publicisty Petra Viziny

Pro jedny zůstane Edwards podivným neurotickým pánbíčkářem, co se navíc při koncertě odmítá zvednout z klavírní otáčecí židle. Většinu křesťanů, kteří by teoreticky jeho písním mohli docela dobře rozumět, bude asi zase znovu u Woven Hand znervózňovat podprahová tenze, kterou už dávno zapomněli cítit mezi řádky svých Biblí. Ale někde v prostoru mezi tím zůstane okruh lidí otevřených natolik, aby vnímali ten tichý a jemný hlas a snažili se mu porozumět. Edwardsovi bych přál, aby se jejich počet s každou další deskou násobil, protože si to Woven Hand určitě zaslouží.
Poslechněte si celou recenzi od moderátora pořadu Vizionáři Petra Wagnera

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.