Greie Gut Fraktion: dámské hledání dokonalosti

5. červenec 2010

S rubrikou Deska týdne po čase opět míříme do Německa. Album Baustelle od projektu Greie Gut Fraktion vzbuzuje poměrně velké očekávání. Co může vzniknout spoluprací dvou výrazných ženských protagonistek berlínské betonové džungle AGF a Gudrun Gut? Sledujte každý den v 10:40 na Radiu Wave.

„Kdysi jsem měla dvě zlaté rybičky. Sebevražda jedné z nich mě inspirovala k pojmenování svého labelu Monika Enterprise - na památku mé milované rybičky Moniky." Tak kdysi vysvětlovala Gudrun Gut (vlastním jménem Gudrun Bredemann) název svého labelu, který se stal pojmem nejen pro německé publikum. Od roku 1997 se stará o progresivní projekty bez zásadního žánrového vymezení. Mezi nejznámější chovanky tohoto hudebního vydavatelství asi v současné době patří berlínské divoženky Cobra Killer.

Ale Monika Enterpreise je jen jedním ze záslužných počinů Gudrun Gut. Po svém přistěhování do Berlína, původně kvůli studiím vizuálního umění na Hochschule der Künste se stala jednou z prvních členek legendárních Einstürzende Neubauten. Své debutové album vydala až v roce 2007. Na desce I Put A Record On nabídla špinavý elektronický zvuk často doplněný chytlavou, místy až taneční rytmikou a definitovně dokázala, že je nejen schopnou vyhledavačkou talentů, ale i sama dokáže nahrát nadprůměrné a vyzrálé album. Důkazem významu Gudrun Gut pro berlínskou scénu budiž i fakt, že tváři této osobnosti patřila titulní strana prestižního magazínu Wire.

02090105.jpeg

Druhou polovinu projektu Greie Gut Fraktion tvoří neméně zajímavá hudebnice Antye Greie. Všestranná umělkyně většinou vystupuje pod zkratkou AGF a má za sebou spolupráce s takovými jmény, jakými jsou Vladislav Delay nebo Craig Armstrong a vystoupení na předních festivalech. Její zájmy se netočí ale pouze kolem hudby. Rozhodně stojí za to navštívit její stránky poemproducer.com, kde prezentuje své nejen hudební projekty a zdarma nabízí ke stažení svá alba.

Společný projekt Greie Gut Fraktion začal vznikat v roce 2008, kdy Antye Greie pozvala Gudrun Gut ke spolupráci pro pořad BBC věnovaný elektronické hudbě Late Junction. Celé album Baustelle vznikalo díky internetové výměně materiálu, protože Antye Greie v současné době žije se svým manželem ve finském městě Hailuoto. Reálné obrysy ale získal projekt Greie Gut Fraktion až po společném vystoupení v Kodani. Výsledkem je aktuální deska Baustelle, která je díky inovativnímu přístupu hmatatelným důkazem faktu, že industriál stále není hudbou minulosti.

02090104.jpeg
autor: opí
Spustit audio