Youcoco: nenáročné, a přitom osvěžující!

14. červenec 2010

Mohlo by se zdát, že naši východní sousedé mají v současné populaci větší procento talentovaných hudebníků než my. Ze slovenské alternativní scény vychází poslední dobou řada zajímavých projektů - ať už experimentálně hiphopových (Peťo Tázok), kytarovkových (Kolowrat) nebo elektronických (Autumnist).

Není náhodou, že většina zmíněných vydává desky u labelu Deadred, který se na mladé talenty zaměřuje. Jeho nejčerstvější akvizicí je dívčí duo Youcoco. Před několika dny jim vyšla debutová deska Big Now! - ve společné „federativní" péči sbratřených vydavatelství Deadred a Starcastic. Vy si poslechněte, co dvěma slavicím z Trenčína říká Robert Candra.

02096798.jpeg

Dvě mladé dívky - Radka, která hlavně zpívá a hraje na kytaru, a bubenice Ria (občas se střídají o basu a někdy vypomůže i jeden z producentů Matúš Homola) - nenápadně brázdí pod vlajkou Youcoco slovenská pódia od roku 2005. Jejich čerstvý debut Big Now! teď sbírá pochvalné ohlasy, kam se podíváte. A celkem se není čemu divit.

Sedmatřicet minut dlouhá deska přináší třináct svěžích, civilních songů, vesměs s jednoduchými, ale silnými melodickými nápady a nepřeplácanou produkcí. Hudebně nejde o nic neslýchaného, ale na naše ex-československé poměry se děvčatům velmi dobře daří namíchat vlivy, které sahají od post-punku po kytarový indie pop, do vlastního, relativně osobitého stylu. Velkou devizou je ovšem sympatická absence patosu nebo afektovanosti, které by křehké kouzlo hudby Youcoco spolehlivě uzemnily.

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s Youcoco ve slovenské rubrice Kumšt

Tříminutové skladby jsou na albu poskládané většinou tak, že mírně disonantnější kousky (odkazující na inspiraci Sonic Youth nebo PJ Harvey) se zpravidla střídají s hladivějšími popinami. Celkově jde spíš o sbírku příjemných písniček, než o album, které by někam kompozičně směřovalo, což ale není nutně na závadu.

02040457.jpeg

Pochvalu si Youcoco a jejich producenti (vedle zmíněného Matúše Homoly ještě Karel Mikloš) rozhodně zaslouží za zvuk. Je čitelný, občas správně garážově nakřáplý, a přes záměrný minimalismus poměrně barevný. Kytara, bicí a vokály by si asi vystačily i samy, ale občasné zpestření basovou nebo klávesovou linkou neškodí. Jednoznačně dobrá zpráva je, že dámy nahrávku neutopily ve zprofanovaném přeslazeném soundu šedesátkových girl bandů, které se na nás sypou z pičforků a podobných blogů a třeba mě osobně už lezou krkem.

Sčítám, podtrhávám: Big Now! je ideální letní deska. Nenáročná, a přitom osvěžující jako studený nápoj v horkém odpoledni prozevlovaném někde u vody.

autor: Robert Candra
Spustit audio