Pokojové momentky Machinedrum

28. červenec 2011

Poslední deskou vzešlou z osidel přístavu progresivní elektroniky Planet Mu je dvojvinyl Room(s) od beatového veterána Machinedrum.

Záblesk inspirace přichází znenadání, trvá krátce a často rychle odezní. Zachytit tvůrčí myšlenku v okamžiku jejího zrodu je pro mnohé esencí umění vůbec – a i spousty těch nejgeniálnějších skladeb byly napsány během chvilky. Cestou zaznamenání vlastních hudebních nápadů formou okamžitých skic a momentek se na svém zatím posledním albu Room(s) vydal producent Travis Stewart alias Machinedrum.

29letý Travis Stewart je ve světě elektronické hudby poměrně zavedená persona: již na přelomu milénia začal koketovat s tehdy doznívající vlnou IDM pod pseudonymem Syndrone. Jako Machinedrum začal bývalý bubeník školní pochodové kapely své syntetické pastiše prokládat hip hopem a záhy se stal jedním z nejrespektovanějších tvůrců na poli zlámaných beatů. Do svého katalogu ho zařadil skotský kolektiv elektronických souvěrců LuckyMe v čele s Hudsonem Mohawkem, jako polovina dua Sepalcure se pak umělec oscilující mezi Brooklynem a Berlínem objevil na respektované ostrovní značce Hotflush. Aktuální dvojvinyl Room(s) vychází na Planet Mu, zcela v souladu se současnou orientací labelu na urbánní taneční styly, jako je chicagský juke nebo znovuvzkříšený jungle.

02396171.jpeg

Machinedrum má tendenci se neopakovat – a po melodickém „lovestepu“ Sepalcure a lehce ambientním zvuku předchozích sólo desek se tentokrát jal ještě více prozkoumávat taneční parket. Zvuk desky vězí někde mezi nahrubo nasekanými houseovými rytmy a nostalgickým raveováním. Machinedrum sem tam střídá pouliční naléhavost s hlubšími plochami, skladby se ale točí ponejvíce kolem jednoho motivu – ať už je to vokální sampl, jungleový break či syntetická smyčka. To, že vznikaly „na jeden zátah“, byť rukou zkušeného producenta, z nich místy přímo čiší.

00895155.jpeg

Deska Room(s) prý vznikala na cestě, ve vlaku či během volna v hotelových pokojích – odtud možná její název. Podle Stewarta ztrácí skladba na původní energii, čím déle na ní člověk pracuje – a výron hudební inspirace se tentokrát snažil zachytit během co nejkratší možné doby. Možná proto je deska Room(s) tak trochu jako album momentek z cest – plné pěkných obrázků, ale když otočíte list, už nevíte, co bylo na tom předešlém.

Machinedrum vystoupí 14. ledna na narozeninovém večírku pod hlavičkou Radio Wave Stimul festival.

autor: Jan Bárta
Spustit audio