A Tribe Called Quest se vracejí s rapovým albem nové éry

21. listopad 2016

Před několika dny začala nová sezóna amerického satirického pořadu Saturday Night Live. Tu odstartoval nový moderátor, černošský komik David Chapelle, s hudebním číslem, které nemohlo být symboličtější. Několik dnů po zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států se v show objevil americký rapový kolektiv A Tribe Called Quest ve svém prvním živém televizním vystoupení od smrti jejich kmenového člena Phife Dawga s trackem „We the People“. Vůdčí postava kolektivu, rapper Q-Tip, uvedl track o strachu a z něho plynoucí nenávisti slovy: „We are all one / We are the people.“ Zpráva, kterou tím vyslal do světa, nemohla být jasnější – je načase se spojit.

Album „We got it from Here… Thank You 4 Your service“, vydané na americký Den veteránů, už svým názvem prozrazuje, že ATCQ vystupují po osmnácti letech ze stínu, aby vzali věci do vlastních rukou. Skupina, která v 90. letech přišla s v té době přelomovou kombinací rapové hravosti, silného jazzového základu a angažovaných textů, se vrací do rapového prostředí, ve kterém působí tak trochu jako šediví rapoví dědci. Album ale není účelný comeback vycházející ze ztráty Phife Dawga, tedy jakousi vzpomínkovou deskou na dobré časy, ani jednodimenzionálním politickým manifestem afrocentrismu, ale hlavně a především hudebním dílem, které v sobě překlenuje víc než těch osmnáct let od vydání poslední desky. Jestli je něco, co posluchače přímo uchvátí, tak je to produkční nápaditost alba, které nikde nezapadá do zjevných mantinelů. Tvůrčí génius producenta a rappera Q-Tipa se zde ukazuje v absolutně netušeném rozsahu a oznamuje všem, že přichází zpět osoba, která překračuje hranice rapu.

Dvojalbum hudebně skáče mezi uvolněnými, hravými pasážemi tak typickými pro rané ATCQ, hutnými a razantními samply, které většinou dokreslují společensky kritické tracky („We the People“, „Conrad Tokyo“), až do skutečně experimentálních pozic, kde se míchá neofunk a afrojazz s těmi nejjednoduššími rapovými beaty. Q-Tip během nahrávání trval na tom, aby každý, kdo se na albu bude podílet, přijel do jeho studia v newyorkském Queensu, kde album vznikalo, a přímo se účastnil kreativního procesu jeho vzniku. Výjimku tvořili pouze Elton John a Kanye West. Nic to ale nemění na tom, že kombinace s Eltonem Johnem, do jehož nasamplovaných vokálů přes kytaru Jacka Whitea rapuje Busta Rhymes, je jednoduše lahodné sousto. Na albu nechybí ani vedoucí osobnosti současného rapu, jako jsou Kanye West nebo Kendrick Lamar.

Deska nijak nepracuje s patosem po zesnulém Phife Dawgovi, který se stihl zúčastnit části tvůrčího procesu. Ba naopak mu jeho party v tracích propůjčují nesmrtelnost. Dawg stejně jako dříve představuje v ATCQ aspekt pouličního plivání a ostrého trefování se do věcí pomocí metafor využívajících baseball nebo jídlo. „We got it from Here… Thank You 4 Your service“ je totiž především rapovým albem, ale stejně se z podstaty odlišuje od všeho, co si pod tím pojem v současnosti představujeme. Nemá problém popisovat náš svět v nevídaných souvislostech, nazývat věci pravými jmény, kritizovat to, co má skončit na skládce dějin, a přitom stále být zábavné. ATCQ si pohrávají s intelektuálním rapem, jako by to byla ta nejjednodušší věc na světě, a přinášejí náplast na zlomená srdce liberálů. Zároveň ale zůstávají svým jazykem věrní svým kořenům a mluví tak, že jim je rozumět.

„We got it from Here… Thank You 4 Your service“ je fascinujícím hudebním dílem překračujícím historické hranice rapu a už teď je jasné, že bude jednou považováno za kultovní svědectví o současné době. Mrtvý rapper si prostřednictvím hudebního díla klade otázku, kam patří, a prozrazuje na nás všechny, že nikdo neví, kam cokoliv z toho, co se nejenom v současných Spojených státech děje, směřuje. Nenabízí žádnou odpověď, protože ji nezná, a je tak jenom průvodcem na cestě, o které nikdo neví, kam vede.

Hodnocení: 90 %
A Tribe Called Quest – We got it from Here… Thank You 4 Your service (Epic/SME, 2016)

autor: Dominik Čech
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.