Action Bronson se na své nové desce až příliš snaží být jiný

29. duben 2015

Na současné hiphopové scéně bychom jen těžko našli zábavnějšího rappera, než je Action Bronson. Tohle povolání si vybral jako bezpečnější alternativu ke své původní práci šéfkuchaře, když si právě při vaření přivodil těžkou zlomeninu nohy. Od té doby už spatřilo světlo světa několik jeho povedených nahrávek, ve kterých stačil předvést, že kromě smyslu pro humor disponuje i skvělou flow, přesvědčivým projevem a hlasem, díky němuž je často srovnáván s legendou Ghostface Killah. Až letos ale přichází s albem, které posouvá jeho tvorbu ze zajetých kolejí.

Mr. Wonderful se stala jednou z nejočekávanějších desek letošního jara v okamžiku, kdy se v srpnu minulého roku dostala na povrch skladba Easy Rider. Ta už svým zvukem ukázala směr, jakým se bude album ubírat. Potvrzuje to jeho první polovina, nesoucí se v duchu typicky oldschoolových, hlavně na pianu vystavěných tracků. Takovými jsou například úvodní Brand New Car – předělávka Zanzibaru od Billyho Joela – nebo The Rising, kterou produkoval Bronsonův oblíbenec Statik Selektah.

Následuje Terry, balada, ve které se Bronson dostává do pro něj dost netypické emocionálnější polohy. Společně s Baby Blue s hostujícím Chance The Rapperem tak ukazuje zvláštní citlivou tendenci, jejímž prostřednictvím se dost možná záměrně snaží odstranit svou nedávno získanou misogynní nálepku. Tu si vysloužil díky přebalu svého posledního EP Saab Stories a výstupu na živém koncertě v Torontu.

Hodně důležitá je pro album skladba Actin Crazy, vydaná už na začátku ledna. Produkoval ji slavný Noah „40“ Shebib, který se zvukově asi nejvíc vzdaluje celkovému konceptu alba, přesto ale výsledek patří k tomu nejlepšímu, co na něm najdete. Ke kultovním producentům, kteří se na albu podíleli, se řadí i The Alchemist, podepsaný pod skladbami Falconry a Terry.

03372141.png

Druhá polovina je pro desku tou slabší. Načíná ji mezihra Thug Love Story 2017, ve které si Bronson nechá na ulici zpívat píseň o ztracené lásce. To předznamenává nástup skladeb, v nichž se Action Bronson pouští do experimentů, které nefungují. S pokusem vymanit se z produkce recyklující staré, zažité, v hip hopu očekávatelné melodie se totiž dostává až ke klasickému rockovému zvuku, který doplňuje tentokrát ne rapem, ale zpěvem. Snaží se být natolik jiný, že kompletně překračuje hranice žánrů a zapomíná přitom na fakt, že je především rapper.

To vše se děje na úkor skladeb, které sice mají potenciál, v téhle podobě však jen zabírají místo. Dalo by se říct, že si Bronson skladbami vydanými před oficiálním vypuštěním kompletního alba trochu vystřílel prach předem a vytvořil tak v posluchačích velká očekávání, která se však už nepovedlo zbylým materiálem naplnit. Naštěstí jsou hlavní hity natolik povedené, že výsledek přesto všechno stojí za to a že mu snad díky tomu v živé nahrávce The Passage snadno odpustíte i tu záměnu Hradce Králové za Prahu. Jedno ale zůstává jisté. Jen pár hiphopových alb si může dovolit být tak odlišnými, a přitom stále úspěšnými.

Hodnocení: 70 %
Action Bronson: Mr. Wonderful (Atlantic Records, Vice Records, 2015)

autor: Daniela Kadlečková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.