Aplikace Vine dělá hvězdy za šest a půl vteřiny

25. květen 2015

Už jsme si pomalu zvykli, že popové hity i nové hvězdy začínají svoji cestu k posluchačům na portálu YouTube, odkud se následně šíří po sociálních sítích. Poslední rok už ale populární web pro videoobsah nahrazuje v roli tastemakera internetové éry nový fenomén – portál a stejnojmenná aplikace Vine, která zrodila hned několik úspěšných žebříčkových příběhů. K tomu, aby zde zaujali fanoušky, ale musí zpěvákům a rapperům stačit smyčka dlouhá přesně šest vteřin a padesát setin.

Na konci dubna debutoval na čele amerického žebříčku šestnáctiletý kanadský zpěvák Shawn Mendes s albem Handwritten. Interpret takto nízkého věku vyhrál v hitparádě naposledy před pěti lety, kdy se to podařilo Justinu Bieberovi. Mendes je všeobecně považovaný za jeho nástupce na trůnu teenagerské hvězdy číslo jedna a těch podobností je tady víc. Že je také Kanaďan a teenager, je jen začátek. Zatímco Bieber se proslavil coververzemi hitů nahrávanými na YouTube, Mendesovi k popularitě pomohly předělávky uploadované na sociální síť Vine. A v té nejpopulárnější zpíval Bieberův hit As Long As You Love Me. Přesněji tedy jen jeho refrén, víc se do šesti a půl vteřin, které trvá jedno video na síti Vine, ani nevešlo.

Vine je jméno aplikace, sociální sítě na sdílení videí i samotného kratičkého klipu natočeného mobilem a pouštěného ve smyčce (slovo vine pochází z anglického „vignette“, medailonek). Mikroformát videa spadá do éry zrychlené komunikace, své autory ale také nutí k invenci. Web byl spuštěn na začátku roku 2013, od té doby se kolem Vine vybudovala silná komunita a formát zrodil své první hvězdy. Tak například kanadský komik KingBach má dnes už dvanáct milionů followerů, další vineři vydělávají miliony dolarů za reklamy a popová kariéra Shawna Mendese je dalším důkazem, že Vine v kategorii 13–25 let nemá konkurenci.

Pokud zůstaneme u hudby, tak dalším úspěšným příběhem je rapper Bobby Shmurda, jehož track Hot Nigga to z šestivteřinové smyčky dotáhl vloni na podzim až na šesté místo amerického žebříčku. Na začátku letošního května pak do Top 10 vtrhl houstonský rapper T-Wayne s Nasty Freestyle, který také začal svůj život na Vine, a původně nešlo o nic víc než jen o demonahrávku začínajícího rappera. Hiphopové hity na Vine obvykle fungují jako celý popkulturní balíček, ke kterému neodmyslitelně patří i originální taneček – zatímco v roce 2014 vládl mikroklipům twerk a Shmurdův Shmoney Dance, v současnosti je nejpopulárnější taneček zvaný whip.

Podobně jako u YouTube vzniká populární fenomén teprve v okamžiku, kdy fanoušci začnou točit vlastní verze – opakují refrén, inscenují vtipnou scénku nebo tancují podle jeho choreografie. A sílu popových hitů proměněných ve vizuální memy rozhodně nelze podceňovat. Harlem Shake to před dvěma lety dotáhl na číslo jedna amerického žebříčku, aniž by píseň vůbec hrála rádia. Možná že se ještě letos dočkáme prvního hitu číslo jedna ze sítě Vine. S jistotou lze tvrdit, že ho nejspíš nebude chápat nikdo starší dvaceti pěti let.

Čtěte také

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka