Avey Tare zve do strašidelného domu, bát se nebudete

22. duben 2014

I kdyby se člověk při poslechu sólové desky člena Animal Collective snažil nevnímat souvislosti s dnes již kultovními experimentátory, nejde to, ani kdyby se rozkrájel. A sám Avey Tare situaci deskou Enter the Slasher House příliš neulehčuje.

Karnevalová estetika, hymnické dvojzpěvy, sofistikované melodie a otevřená kopulace popu a psychedelie. Zní vám tahle kombinace povědomě? Zřejmě ano, pokud jste v posledních letech nežili v kulturní bublině. Vyjmenovat chronologicky všechna alba původem baltimorské formace Animal Collective patřilo jeden čas k povinným skills každého hipstera. Společenská prestiž rostla s každou novou informací o této skupině, a kdo znal i vedlejší projekty jednotlivých členů, těšil se zbožné úctě.

Čtěte také

Pravdou nicméně zůstává, že Animal Collective jsou jednou z nejosobitějších kapel poslední dekády. Nedá se přímo říct, že by se druhému sólovému albu Aveye Tareho alias Davida Portnera, zpěváka a vůdčí persony zvířecí smečky, podařilo ze stínu této formace vystoupit. Tare není typ kapelního lídra, který dokáže libovolně přepínat mezi žánry a vlivy a přijít pokaždé s něčím jedinečným a neslyšeným. Daleko více na něj sedí role „brusiče“, který hledá nejdokonalejší pozici svého hudebního monolitu.

Zásadní rozdíl mezi albem Enter the Slasher House a posledními dvěma deskami Animal Collective se nám vyjeví až při pozornějším poslechu. Na rozdíl od aktuálního alba Portnerova tria Slasher Flicks jsou Merriweather Post Pavilion i Centipede Hz zvukově hutnějšími počiny a zkoumání jejich skrytých míst a zákoutí vám zabere víc než pár poslechů. Enter the Slasher House navíc chybí moment překvapení, vše jako by bylo fanouškům Animal Collective již důvěrně známé. Výjimku tvoří snad jen nečekaně jednoduchý a chytlavý singl Little Fang, který ale posluchače navnadí na něco, čeho se mu následně nedostane.

03106738.jpeg

Portnerovi se spojení s bývalými muzikanty z Dirty Projectors a Ponytail víceméně vyplatilo, i přes nedostatek invence deska Enter the Slasher House pulsuje záviděníhodnou energií a ještě více podtrhuje Portnerův extatický vokál. Paradoxně je ale spíše kontrapunktem k nepateticky depresivní sólové prvotině Down There než poslednímu albu Animal Collective.

Hodnocení: 70 %
Avey Tare’s Slasher Flicks – Enter the Slasher House (Domino Records, 2014)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.