„Bezdomovec“ Sinkane dělá vzrušující globální pop

12. září 2014

Jméno Ahmed Gallab bylo dosud povědomé hlavně fanouškům brooklynských šamanů Yeasayer, s nimiž několik let spolupracoval. V Londýně narozený, v Súdánu vyrůstající a v USA aktuálně působící hudebník má už za sebou i dvě sólové desky pod jménem Sinkane a tu třetí – Mean Love – vydává právě teď na proslulé značce DFA Records. Po duu experimentálních a vesměs improvizovaných nahrávek přichází s prvním čistě písničkovým albem, na kterém míchá vlivy funku, afrobeatu a psychedelie do něčeho, co by se klidně dalo bez ironie popsat jako pravý globální pop.

Skladby jako Runnin' a Warm Spell z předloňského alba Mars naznačovaly, že Sinkane v sobě skrývá hitmakera, a na Mean Love ho vypustil z klece. Ať už se pohybuje ve vodách funku (New Name, Young Trouble), vzývá legendy stylu tropicalia (Moonstruck), anebo se vydává do krajin ztišeného soulu (Son), ani na okamžik nemáte pocit, že by to bylo jen nějaké eklektické žánrové surfování. Sinkane je v každé poloze pevný v kramflecích a sype z rukávu chytlavé skladby, které jako kdyby přicházely z úplně jiného vesmíru, než je současný rádiový pop i alternativa.

Novodobí nadžánroví hrdinové z nezávislé scény jako Toro Y Moi nebo Kindness rádi unikají zažitým představám o tom, jak by mělo znít album – Sinkane jde ale úplně opačnou cestou. Mean Love má vypulírovaný a klinicky chladný rádiový sound, který upomíná na osmdesátkový art pop Petera Gabriela nebo Paula Simona. Někdy se možná budete při archaických zvucích syntezátorů trochu ošívat, ale jako pocta určité éře to funguje skvěle. Jen tak mimochodem, osmdesátkový pop hojně čerpal inspiraci z world music a Sinkane vlastně hraje podobný stylový mišmaš, až na to, že jeho domovský styl je afropop a exotikou je tady západ. A v tom má hodně společného s Johnem Wizardsem a jeho skvělou loňskou deskou.

03205272.jpeg

V poslední písni alba Omdurman zpívá Sinkane o své stejnojmenné vesničce a v refrénu se ptá „Když už se konečně usadím?“. Je to příznačný konec alba, jehož písně spojují motiv hledání domova a také nemožnosti jeho nalezení. Sinkaneovo bezdomovectví na Mean Love přináší skvělé hudební výsledky, jeho skutečným domovem je totiž hudba.

Hodnocení: 85 %
Sinkane – Mean Love (DFA Records, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka