Bratři v punku. Manická prudkost zůstala The Cribs i po třicítce

26. březen 2015

Když před osmi lety vyšlo album Men’s Needs, Women’s Needs, Whatever, definovalo nové směřování anglických The Cribs. Lo-fi špína částečně ustoupila chytlavějšímu punku a charakteristicky zvonivým riffům Ryana Jarmana. Taky tříleté angažmá Johnnyho Marra, ex-kytaristy The Smiths, nasměrovalo The Cribs blíž k popu.

„Odešel jsem z Anglie ve chvíli, kdy nastal vrchol komercionalizace indie rocku. Cítil jsem se jako papiňák před výbuchem. Bylo tu tolik kapel, že se z toho stal krysí závod. Tehdy se nám už docela dařilo, takže hrozilo nebezpečí, že se zasekneme na místě a zpohodlníme. Naštěstí se nám povedlo se z toho vysekat,“ vzpomínal Gary Jarman v rozhovoru pro Hunger TV na zmíněné období.

Před vydáním aktuálního alba For All My Sisters opustili The Cribs stáj labelu Wichita a podepsali kontrakt s britskou odnoží Sony Music. U kapely, která během několika dní vyprodala celé turné a platí za dost možná nejvlivnější ostrovní kytarovku současnosti, se tak jedná o celkem logický krok.

Skladby jako Different Angle nebo Burning for No One fungují na kontrastu popových nápěvů a Garyho ostrého vokálu, který umí být naléhavý i zábavný zároveň. Ačkoliv už jsou The Cribs v Kristových letech, jejich hudbou stále protéká svěží spodní proud, což možná nejlépe ilustruje track City Storms a závěrečná sedmiminutovka Pink Snow. Píseň Finally Free je zase sebeironickým flashbackem do dob, kdy si členové The Cribs mysleli, že vrcholem jejich života bude cestovat s kapelou po celém světě.

03346500.png

Kapela na šestém albu ustála všechny personální hurikány a intimní dramata. Jedna věc je na For All My Sisters evidentní: The Cribs vyspěli. Jádro jejich tvorby ale zůstalo netknuté, aniž by zapáchalo přehnanou nostalgií a nudou. Stejně jako na předchozích deskách i na novince je cítit řezavý feministický podtón, jak ostatně naznačuje už samotný název. I díky pronikavým textům, manickému jiskření a silné bratrské chemii vykročili The Cribs do nové éry své existence lehce a sebevědomě.

Hodnocení: 70 %
The Cribs – For All My Sisters (Sonic Blew/Sony RED, 2015)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.