Budějovická scéna se nekoupe jenom v hluku

22. září 2014

V souvislosti s hudebním děním v Českých Budějovicích se v poslední době nejvíc mluvilo o Budějovickém Majálesu, který se dramaturgií odlišuje od podobných akcí v jiných městech a dává prostor i okrajovějším jménům. V Budějovicích ale kromě promotérů a dramaturgů existují i hudebníci.

Jednu z nejtalentovanějších budějovických kapel jsme měli možnost poznat díky pořadu Radia Wave Startér – právě tam se skupina Kool-Aid udržela několik týdnů a dlouhou dobu patřila mezi možné kandidáty na finále. Pětičlenná kapela, která se zvukově pohybuje v poměrně bezpečném prostředí indie kytar, existuje už od roku 2011 a jako svoje vzory uvádí naprostou klasiku – The Beatles, Radiohead nebo Nirvanu. Debutové EP vydala skupina Kool-Aid ve zmíněném roce 2011, poté se na dva roky odmlčela a na scénu se vrátila s druhým minialbem, prozaicky pojmenovaným EP2.

Kool-Aid prozkoumávají spíš jemnější kytarový zvuk a zkouší sofistikované aranže, podobně laděná budějovická kapela Vees oproti tomu sází na syrové kytarové riffy. Sami sebe označují za nezávislý rock’n’roll. Ačkoliv skupina připomíná vlnu kytarového revivalu, která se vzepjala na začátku tisíciletí, sami se od tohoto žánru distancují a tvrdí, že rozhodně nikoho nekopírují. Jako správná kytarovka se Vees soustředí především na koncerty, kde se může naplno projevit jejich vrozená divokost v projevu, skupina má ale za sebou i jednu řadovku a dvě EP. To poslední, nazvané Golden Preview, vyšlo v loňském roce a můžete si jej zdarma stáhnout na kapelním Bandcampu.

02760944.jpeg

Na rapové mapě začátku tisíciletí svítila v Českých Budějovicích dvojka Jelínek a Jürgen jako Dizzastar, jejichž nahrávky měly čestné místo na kompilacích Lyrik Derby. Nedokázali ale prorazit jako jejich tehdejší kolegové K.O.Kru, kteří v roce 2003 vydali pro ně přelomovou desku Toxic Funk už jako Supercrooo. Jelínek i s pozdějším projektem De Zrechts v dnešní době stále čerpá z kánonu old school hip hopu (mohli jste je vidět třeba na letošním Hip Hop Kempu). Má za sebou také první sólovou desku jako Pablo Diablo.

O noiseovou osvětu se tady stará promotérský kolektiv a label Noise Assault Agency Budweiss neboli zkráceně NAAB, díky němuž víme o nadějných kapelách, které by jinak dost možná zůstaly ukryté v budějovických garážích a sklepeních. Kromě výše zmíněných Kool-Aid u nich vydali nahrávku math-punkoví Depakine Chrono a shoegazeoví SuperEgo Kid, kteří také prošli Startérem Radia Wave. Je s nimi také spojený hlučný bigbít Nuly nebo noiseoví improvizátoři Microvomit. U NAAB vyšla i debutová deska On Death and Dying talentované písničkářce Laví alias Odeur de Violettes. Ta v současnosti nehraje už jenom sama – má k sobě bubeníka a říkají si Mrs. Mia Wallace. To nejzajímavější se v Budějovicích zkrátka netočí jenom kolem hluku.

02905250.png
autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.