Car Seat Headrest nesou prapor poctivého kytarového řemesla

19. květen 2016

Původ názvu kapely Car Seat Headrest je tím prvním, co by měl posluchač před poslechem jejich jedenáctého alba Teens of Denial poznat. V něm se totiž odráží úplně vše, o čem hlavní postava kapely Will Toledo píše a kým on i další odmítnutí teenageři vlastně jsou.

Slušňák Will Toledo dříve nahrával opřený o opěrku na zadním sedadle auta svých rodičů a už zde se profilovala jeho autorská osobnost – obrýlený hudební geek se sklony k sebeironii a loserovství. Kýžené přijetí v trochu jiném smyslu slova přišlo z Matador Records, u kterých vydal svoji první oficiální desku Teens of Style. Label sice mohl poskytnout veškerý komfort spojený s nahrávacím procesem, Toledova vnitřní rozervanost, sebepohrdání a snaha najít svoje místo v kolektivu ale zůstaly ústředním motivem jeho textů dodnes.

Hlavní postavou aktuální druhé desky Teens of Denial je Toledovo deprimované alter ego Joe, jehož úzkosti promítá hned první, paradoxně poměrně vesele znějící Fill In The Blank, kde si Joe sebetrýznitelsky nepřipouští právo k tomu mít depku a sám před sebou se snaží odůvodnit všechny bolístky své duše. Trable dospívajících jsou výchozím bodem příběhů všech skladeb, ať už se týkají prvního experimentování s drogami, záliby v každodenních kocovinách, anebo vlivu, který tyhle zábavné kratochvíle na život prázdnotou zaplněného mladíka mohou mít. Toledův způsob vyprávění je místy až dojímavý a člověk nemá důvod pochybovat o jeho čistotě a odzbrojující upřímnosti.

Ta slabší povahy dožene k slzám v jedenáctiminutové baladě The Ballad of the Costa Concordia, kde se za gradujícího doprovodu klavíru Toledo ptá „Jak jsem měl vědět, jak si udělat večeři? Jak jsem si měl pamatovat, že si nesmím po basketu zapomenout vzít z hřiště batoh?“. V první polovině skladby Toledo připomíná Becka z poslední desky, vlivů a odkazů je ale na desce slyšitelných hned několik. Od Pixies až k raným The Strokes ve dvojce Vincent.

03631191.jpeg

Zmiňovaný výčet jmen dokazuje jediné – Car Seat Headrest nejsou jen módní indie kytarovkou, můžeme je naopak vnímat jako esenci lásky a úcty k poctivému punkrockovému řemeslu z garáže. Na první poslech nadprůměr, po několika dalších hraje deska na režim repeat. Teens of Denial přináší hřejivé zjištění, že devadesátková naštvanost a explozivní energie mají svoje podoby i v kontextu naší generace.

Hodnocení: 85 %
Car Seat Headrest – Teens of Denial (Matador, 2016)
15. 6. 2016 – Klub 007 Strahov

autor: Jakub Šponer
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka