Česká a slovenská hudební scéna pod drobnohledem Audioportu

1. květen 2016

Jak vypadala hudební scéna v polistopadovém Československu? Kam se posunula, co všechno se přitom změnilo a co vlastně zbylo z devadesátkových idolů a ideálů? To zjistí jarní Audioport, poprvé vysílaný z našeho nového studia – v úterý 3. května se opět Radio Wave spojí se svým slovenským protějškem, Rádiem_FM . Večer pak můžete naživo ve studiu S1 v budově Českého rozhlasu, ve vysílání obou stanic nebo na videostreamu slyšet koncert slovenských Purist a českých Himalayan Dalai Lama.

Dopoledne se naladíme recenzemi na nové releasy slovenského labelu Slnko Records a připomeneme si příběh jedné z nejnadějnějších českých indierockových kapel 90. let – L’Point, kterou hrál ve své show na BBC i slovutný John Peel, a přesto po jedné mimořádné desce skončila. Mezi jedenáctou a druhou odpolední se pod moderátorskou taktovkou Veroniky Ruppert a Daniela Baláže podíváme na to, jak se za poslední čtvrtstoletí proměnila slovenská vydavatelská síť a vlastně i samotné způsoby, jakými jsme zvyklí hudbu konzumovat.

Připomeneme si kultovní televizní pořad Paskvil, který v lecčem předběhl svou dobu, i to, jak se v porevolučních letech o hudbě psalo v oficiálních a undergroundových periodikách. Hudební publicisti Pavel Klusák a Oliver Rehák pak v rozhovoru proberou své osobní vzpomínky na 90. léta a s odstupem času společně zkusí přijít na to, jestli nám v hudbě dala něco skutečně zásadního.

Mezi druhou a pátou odpolední se mikrofonů ujmou Petr Bouška a Galager a řeč bude například o klubové scéně. Zjistíme, jaké důležité prostory fungovaly na Slovensku v minulosti a kam se za muzikou chodí dneska, a připomeneme si kolébku tuzemského kyberpunku, pražský Terminal. Vývoj po roce 2000 s přihlédnutím ke světovému kontextu zhodnotí v rozhovoru hudební publicisti Pavel Turek a Jiří Špičák a probereme i to, kdo ze současných českých a slovenských talentů má největší šance prorazit i za hranicemi.

03574352.jpeg

Společné vysílání jako vždy završí česko-slovenský koncert, v rozhlasovém studiu S1 na pražských Vinohradech vystoupí Purist a Himalayan Dalai Lama. Vstup na koncert je zdarma!

Himalayan Dalai Lama
Ačkoliv neuběhly ani dva roky od doby, kdy kapela Himalayan Dalai Lama vznikla, dvojice už stihla objet více než tucet evropských měst, zremixovat track od Arms and Sleepers a nechat si v hlavě uzrát nápady na debutovou desku LAMA. Ta vznikala skoro rok a nakonec vyšla pod křídly slovenského labelu Gergaz, který kromě lokálních talentů (jmenovitě třeba Jimmy Pé) zastřešuje i releasy řady evropských či amerických beatmakerů. Na debutu LAMA, který jsme na Radiu Wave označili za Desku týdne, jsou intenzivně cítit vlivy oblíbenců Matěje a Davida Novotného. Hned v několika skladbách tak můžeme slyšet otisky australského Flumea nebo třeba odkazy na losangeleskou beatovou scénu posledních let.

Purist
Purist jsou slovensko-anglické trio z Bratislavy, které existuje od roku 2010 a od té doby stihlo koncertovat na festivalech Electronic Beats nebo Pohoda. Teprve na sklonku roku 2014 ale trojice vydala debutové album Colourful Noise, které se nahrávalo v kodaňských Red Bull Studios. Deska, na níž kapela zručně míchá módní elektropop s indie rockem, nepokrytě pokukuje po západním trhu a posbírala nadšené ohlasy.

03360624.jpeg
autor: Robert Candra
Spustit audio