České videoklipy: Industriály, káry a holé zadky

27. duben 2015

Ve videu ke skladbě Tady vládnu já Vladimíra 518 se před kamerou střídají kulturisté, polonahé jeptišky a stánkaři z Matějské pouti. Patří právě tyto výjevy k tomu, co dělá současný český videoklip originálem? A existuje kromě jinocha na louce nějaký ryze český motiv hudebních videí? Na to jsme se ptali našich hostů ve vysílání na Vltavě Štěpána FOK Vodrážky, nominovaného za zmíněný klip na Berlin Music Video Awards, a Víta Hradila.

„Posprejované industriály, káry samozřejmě a holé zadky,“ patří podle Víta Hradila, tvůrce videí pro Oriona nebo PSH, k nejrozšířenějším stereotypům českého hiphopového videoklipu. „Ono to k tomu samozřejmě patří, stejně jako k metalu patří dlouhé vlasy, kérky a tak dále, ale už mám trochu pocit, že by se to mohlo pohnout jinam,“ dodává. Oba filmaři se shodli na tom, že největší klišé většiny českých klipů je inspirace u amerických kolegů, sledování trendy novinek na YouTube a snaha o jejich doslovné kopírování.

Oba naši hosté se zároveň nedávno setkali u natáčení série Kmeny. Ta byla více českými médii kritizovaná za to, že slouží jako reklamní kampaň pivovaru a likérky. Jak se staví ke sponzoringu Vít Hradil? „Mně to třeba nedělá moc dobře, ale někdy je to nevyhnutelné.“ Štěpán FOK Vodrážka k otázce podsouvaných značek dodává: „U zahraničních klipů je potřeba si uvědomit, že jsou v podstatě reklamou na interpreta, na song nebo desku, kterou chtějí prodat lidem, a s tím souvisí i product placement jako naprosto běžná věc.“

03370877.jpeg

Podobně to s reklamou v hudebních videích vidí i moderátor řady klubových večerů na téma současného videoklipu Aleš Stuchlý, který upozorňuje na množství hashtagů a textových odkazů v obrazových dílech, které slouží k další propagaci interpreta na poli internetu. Poslechněte si celý rozhovor z vltavského vysílání.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio