Chameleon Toro y Moi je v blažené psychedelické nirváně

13. duben 2015

Hudební chameleoni převlékající žánrové kabáty bývali svého času zbožňovaní kritikou, jenže pak se vlivem retrománie stalo eklektické střídání stylů v linii Davida Bowieho či Becka v podstatě mainstreamem a obnošenou vestou. Když teď Chaz Bundick alias Toro y Moi skáče mezi deskami z chillwave do R&B až k psychedelickému popu, je to strategie, která těžko může v roce 2015 někoho šokovat. Zásadnější otázkou je, jestli taková proměna má nějakou vnitřní logiku. Aneb proč vůbec, jak se Toro y Moi ptá v názvu své čtvrté desky – What For?

V rozhovorech Toro y Moi tvrdí, že návrat k lehkonohému, prosluněnému písničkářství je pro něj formou terapie po příliš komplikované předchozí desce Anything in Return (2013). Ozdravný pobyt v krajinách jednodušší hudby si už ostatně odbyl vloni na desce Michael svého bočního elektronického projektu Les Sins. Koho by ale napadlo, že si na aktuální kolekci What For? odskočí až do 70. let, k hudbě Stevieho Wondera či The Wings? K optimistickým zpívánkám plným klenutých refrénů a funkových kvákadel?

Toro y Moi se samozřejmě zapsal do hudebních análů jako praotec stylu chillwave, té (post)moderní digitální psychedelie, která svými vlastním prostředky (samply, smyčky, efekty) vlastně také směřovala k utopické blaženosti, kterou hledali hippies. Přitakání průzračným kytarovým melodiím a sluníčkovým náladám tak vlastně není zase až takové překvapení. Poslouchat Empty Nesters je jako koupat se v prvních jarních paprscích, něžná melodie Buffalo odzbrojí všechny pochybovače a Run Baby Run je prvotřídní pop rock, který funguje jako provinilé potěšení. Je tady sice i pár písniček (Half Dome, Ratcliff, Spell It Out), které klidně můžete přeskočit, rozhodně vás ale neurazí.

03359714.png

Spojení „příjemná hudba“ má i svůj temný odstín bezbarvé vaty, která nikomu nevadí. Toro y Moi se na What For? pohybuje někde na hraně milé jarní lahůdky a desky, kterou zapomenete, že jste poslouchali, hned jak skončila. Pokud chtěl ale kalifornský chameleon dosáhnout s novou deskou blažené hudební nirvány, v níž se neřeší, pak se mu to povedlo.

Hodnocení: 75 %
Toro y Moi – What For? (Carpark Records, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.