Chcete si zpestřit manželství? Založte kapelu, radí Anakver

28. červen 2017

Společně se svým manželem Petrem a dlouholetým kamarádem Martinem vydala v dubnu Anna Ribanská pod hlavičkou projektu Anakver desku s názvem Rewind Forward. Nejstarší a nejnovější skladbu na ní dělí patnáct let. Při Radio Wave Studio Session z nahrávky zazněly tři ukázky a v následném rozhovoru došlo jak na důvody vydání celé desky, tak na fungování „rodinné“ hudební spolupráce.

„Písničky si skládám prakticky od mala. Postupem času mi začalo ležet pár povedených věcí v šuplíku, pak jsem se přidala k nějaké partě a zase z ní odešla, takže jsem žádnou desku nikdy nedokončila. A když jsem si nedávno ty staré kousky pustila, řekla jsem si, že by byla škoda si je nechat pro sebe,“ popisuje Anna Ribanská. „Nakonec jsem zavolala Borisovi Carloffovi a z nápadu na EPčko vyšlo celé album, na kterém jsou jak úplně nové věci, které už vznikaly společně s Petrem a Martinem, tak staré skladby. A protože jsem je nechtěla úplně překopávat do nového zvuku, je tam asi docela dobře slyšet ten patnáctiletý rozptyl. Jeden text jsem napsala už v devatenácti.“

Anna je dlouholetou DJkou a Petr hraje v kapele Legendary Buccanners, Anakver je ale jejich první hudební spolupráce. „Začali jsme na desce dělat společně až v momentě, kdy se Anička rozhodla, že to chce vydat. A shodli jsme se, že je důležité založit kapelu, protože bez možnosti živého hraní je to k ničemu. Kapela nejdřív fungovala jen studiově při nahrávání desky a až před křtem jsme začali zkoušet opravdu živě,“ vysvětluje Petr a dodává, že pro jejich manželství je společný projekt skvělým zpestřením.

Poslechněte si celý rozhovor a tři skladby z desky Rewind Forward, které Anakver zahráli ve studiu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.