Chelsea Wolfe: Pochybující sukuba v Praze

23. duben 2012

Zpěvačka Chelsea Wolfe z Los Angeles je jednou z velkých nadějí scény současného folku. Ve své hudbě si pohrává s okultní atmosférou, temnotou a gotickou image, přesto zůstává především skvělou písničkářkou. Na kontě má dvě alba a spousty koncertů – v rámci jejího turné se konečně dostalo také na Prahu, 23. dubna zahraje v Kavárně Potrvá.

Kalifornská zpěvačka a skladatelka Chelsea Wolfe, která svoji hudbu ráda označuje za doom-folk, vnáší na scénu dávno zapomenuté motivy. Písničkářka, která začala první písně skládat už v devíti letech, totiž zásadním způsobem pochybuje o samotném smyslu hudby. Dlouhou dobu se za muzikantku vůbec nepovažovala a jediným důvodem, proč se nakonec rozhodla jít po cestě hudby dál, byl prý její vnitřní hlas, který jí našeptával, ať to nepřestává zkoušet. Intuice a klíčová role autorčina podvědomí jsou zásadní prvky, na kterých staví svoji tvorbu.

Tenhle svůj postoj vysvětluje právě používáním slova doom – kromě osudovosti je v něm ale zakódována i atmosféra jejích skladeb, která je jako jedovatý lektvar umíchána z okultistických ingrediencí, potemnělé vizuality a všudypřítomného pocitu apokalypsy. Na soudný den ostatně odkazuje i název její druhé desky, Apokalypsis, kterou v loňském roce vydal label Pendu Sound Recordings. Portrét zpěvačky na obalu alba připomíná sukubu, tedy astrálního démona-ženu, který pohlavně svádí muže a postupem času je zabíjí. Úvodní skladba, sotva půlminutová Primal / Carnal, tohle čtení jenom podtrhuje – Chelsea Wolfe na ní otevírá album hrdelním řevem.

V rozhovoru s Chelsea Wolfe jsme se zastavili nejen u její záliby v černé barvě a v gotické estetice, ale zjišťovali jsme i důvody, proč se rozhodla na úvod své desky Apokalypsis zařadit téměř půlminutový hrdelní křik. Chelsea se nám navíc svěřila s tím, že už jí unavuje být stále srovnávána se Zolou Jesus a že si ani nemyslí, že by jejich hudební tvorba byla v něčem zásadním podobná.

02613385.jpeg

Zpěvačka, která se odvolává na Black Sabbath nebo Davida Lynche, zahájila svoji kariéru vydáním desky The Grime And The Glow v roce 2010. Už nějakou dobu předtím se ale profilovala jako autorka, která stojí v opozici současné vlně psychedelického indie rocku těžícího z prosluněné nálady 60. let. Naopak se dá svojí estetikou zařadit třeba k anglickému písničkáři Mattu Sweetovi, který pod jménem Boduf Songs už sedm let rozšiřuje hranice akustického folku směrem k biblické zkáze.



Přestože se Chelsea Wolfe skrývá za pečlivou image, rozhodně to u ní není manýra nebo pouhá hra. Všechny ty vizuální hrátky totiž vyvěrají z hlubokého přesvědčení. Ostatně, zájemci se o tom budou moct přesvědčit poměrně záhy. 23. dubna totiž Chelsea Wolfe vystoupí v pražské Kavárně Potrvá. Předskakovat bude Andrea Rottin.

Mimochodem, Chelsea Wolfe není umělecký pseudonym, ale pravé jméno.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio