Chvrches vaří na novince podle osvědčeného receptu

2. říjen 2015

Co dělat se synthpopovým revivalem, když už jeho sound vytěžila na posledním albu 1989 i megahvězda Taylor Swift? Scéna se rozpadá, slabší kusy odpadávají a zůstávají jen ti nejoriginálnější. Skotské trio Chvrches disponovalo na svém dva roky starém debutu The Bones of What You Believe dvěma důležitými devízami – jednou byl dokonalý čich na chytlavé melodie a druhou zpěvačka Lauren Mayberry disponující hlasem někde mezi holčičí naivitou a kamarádskou vlídností.

Lauren si s feministickou ostražitostí hlídá, aby se její image nestočila k sexualizaci. (A otevřeně vystupuje proti jednorozměrné degradaci žen v popu.) Obě silné stránky Chvrches najdete i na jejich novince Every Open Eye.

Stejně jako původní synth pop z 80. let přistupují i Chvrches k popovému formátu z punkových pozic, nic si nekomplikují – Keep You on My Side táhne vpřed hutný rovný beat a Never Ending Circles stojí na kolaboraci jednoduchého riffu a basové linky. Jestli na minulé desce působily refrény trochu žvýkačkově, tady v Make Them Gold či Leave a Trace rostou až k mrakům. Vlastně by stačilo, aby Lauren párkrát zamrkala očima, umazalo se pár divných zvuků, a Chvrches by mohli konkurovat Phantogram nebo Passion Pit. Proč ale? Skotské trio se do žebříčků a rádií netlačí a to je na nich rozhodně sympatické.

Jestli ale někdo čekal, že album Every Open Eye otevře pro zmírající synthpopovou vlnu nějaké další dveře, bude zklamaný. Novinka vlastně jen opakuje či jemně vylepšuje postupy z první desky, jako kdyby skladby vznikaly podle stejného osvědčeného receptu. Ingredience se občas trochu mění, ale nakonec vždycky dojdeme ke stejnému výsledku a v dynamickém finále se hlas, beaty a syntezátory pěkně zaklesnou do sebe. Autorský rukopis se překlápí v klišé a v druhé polovině desky se z poslouchání stává sudoku, kde do sebe všechno postupně zapadá. Nic to ale nemění na tom, že Clearest Blue je nejlepší track, který Chvrches natočili, zatímco High Enough to Carry You Over s vokály Iaina Cooka umístěný doprostřed alba působí jako zbytečná vsuvka. S mužskými vokály se tady jinak vlastně vůbec nepracuje.

03483098.jpeg

Chvrches zůstali na druhé desce stát na místě, což je docela škoda. Trio natočilo vyšperkovanější verzi svého debutu, potenciál jejich talentu je ale podle mě mnohem větší. Původní otázka ohledně budoucnosti synthpopového revivalu tak zůstává nezodpovězena. Snad Lauren odolá myšlenkám na sólovou kariéru a skupina dostane šanci na to, ukázat na třetí studiové desce progres.

Čtěte také

Hodnocení: 75 %
Chvrches – Every Open Eye (Virgin/Glassnote, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio