Cigarettes After Sex: I kdyby to celé mělo zítra skončit, byl bych spokojený

3. červenec 2017

Greg Gonzalez a jeho Cigarettes After Sex byli donedávna živým důkazem výrazných změn v hudebním byznysu. Virální senzace bez vydání jediné desky hravě vyprodávala kluby v Evropě i Americe. S vydáním debutové eponymní desky je ale texaské kvarteto nuceno trochu pozměnit zaběhnuté pořádky. Bude stále výjimečným objektem zájmu i v budoucnosti?

První stopu na scéně jste zanechali vydáním alba v roce 2011, že?
Za opravdový počátek fungování Cigarettes After Sex ale beru až rok 2012, kdy jsme vydali první EPčko. I když jsem o našem prvním albu nikde nemluvil, stejně je po něm v poslední době čím dál větší poptávka. Fanoušci si písničky z něj prosí na koncertech, nejvíce asi Please Don’t Cry. Na jednom koncertu hrozily dokonce nepokoje, kdybych tuhle skladbu nezahrál. I z toho důvodu album nejspíše v příštím roce vydám v reedici na vinylu.

Proč tu desku vytěsňuješ z historie kapely?
Tehdy jsme hráli výrazně jinou muziku, rockovější, rychlejší. Nechtěl jsem posluchače mást. Na druhou stranu mě těší, že lidi baví. Ruku na srdce, je to spíše takové demo, kde jsem si natočil všechny nástroje sám. K dokonalosti má opravdu daleko.

Cigarettes After Sex byl nejprve tvůj sólový projekt. Kdy jsi o tomhle sdružení začal mluvit jako o kapele?
To nepřišlo najednou, ale postupně před pár lety. Vystřídal jsem asi milion různých muzikantů, ze kterých se nakonec vyklubali moji současní spoluhráči. Cigarettes After Sex jsem vždy chtěl vést jako kapelu, a ne jako sólový projekt. Jsem šťastný, že po letech hledání mám stálou sestavu spoluhráčů.

Tvá videa mají milionová čísla zhlédnutí na YouTube. Považuješ tuhle platformu za zásadní, co se týče rozšíření povědomí o kapele ve světě?
Je to jedna z internetových platforem, která nám pomohla asi nejvíce. A to tím, že singl Nothing’s Gonna Hurt You Baby se před lety stal z pro nás neznámého důvodu virální senzací. Od té doby se zájem o naši muziku výrazně zvedá. Takže jo, díky moc, YouTube!

V rozhovorech přiznáváš, že psaní písniček je něco jako tvůj osobní deník. Kde u tebe vede linka, co jsi ochoten do textů umístit a co už ti přijde příliš osobní k prezentaci na veřejnosti?
To je hodně ošemetná záležitost. Píšu o věcech, které mne zraňují, ale nikdy takovým způsobem, abych tím ublížil lidem ve svém okolí. Tady je pro mne hranice, kterou nechci nikdy překročit.

Větší část koncertů odehrajete v Evropě a většina z nich je vyprodaná. Máš pocit, že evropské publikum rozumí vaší muzice víc než americké?
Vypadá to tak. V Evropě také publikum reaguje na koncertech mnohem živěji na dění na pódiu. Tím nechci hanět publikum ve Spojených státech, ale prozatím to takhle je.

O novou desku se stará indie label Partisian Records. Je to první nosič, který nevydáváte ve vlastní režii. Proč?
Vydávat si muziku bylo fajn. Celá ta produkční, promotérská a marketingová mašinérie nám ale začala výrazně ukrajovat čas, který jsme chtěli věnovat kreativnějším záležitostem. Byl čas postoupit zase o stupínek výše a přenechat tyto činnosti profesionálům.

Hudba Cigarettes After Sex je nejčastěji opatřována nálepkami jako „romantické balady“ nebo „ambientní pop“. Jak ti konvenuje být charakterizován takovými příměry? Je takový ve skutečnosti i občan Greg Gonzalez?
Asi ano. Hudba reflektuje mojí povahu. Myslím, že to, jakým způsobem prožívám svůj život, čím žiju, tvoří mou identitu i v hudební oblasti.

V jednom novém rozhovoru jsi prohlásil, že trávíš většinu volného času sledováním rozhovorů s režiséry na YouTube. Znamená to, že bys taky sám rád něco natočil?
Strašně rád bych. Filmy mě vždy zajímaly. Sháněl jsem si o tomto řemesle co nejvíce materiálů, tak třeba jednou na natáčení doopravdy dojde.

Poprvé jste hráli v České republice v lednu minulého roku. Každý koncert, který zde od té doby hrajete, je ve větším klubu a každý je vyprodaný. Na jednu stranu jistě vzrušující jízda, na druhou stranu, nepřemýšlíš o tom, co se stane, až tahle první vlna nadšení opadne?
Jo, přemýšlím o tom. Těmto myšlenkám se člověk nevyhne, i když ho automaticky hodí to stresových stavů. Asi takhle. Jsem neskutečně vděčný za to, co se okolo nás děje. A i kdyby to celé dobrodružství mělo zítra skončit, byl bych spokojen a hrdý na to, co se mi, potažmo nám, podařilo.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka