Citlivé mužské hlasy z Austrálie

19. září 2014

Austrálie je líhní velmi zajímavých popových projektů. Jsou charakteristické kombinací nového originálního zvuku a rytmů a současně důrazem na citlivou melodickou linku. Právě tato citlivost je zřejmě klíčem k prosazení alternativnějšího zvuku.

Do širšího povědomí se v posledních letech dostali například producenti Flume, Ta-ku nebo elektrosoulový písničkář Chet Faker. Na australské scéně je ale možné najít ještě více citlivých mužských hlasů, které lze zařadit do podobné škatulky se zpěváky, jako jsou James Blake, Frank Ocean, fLako, Kindness, Ben Khan nebo Gang Colours.

Australský label Future Classic aktuálně vydal další album seskupení Seekae. Inspirace 80. lety je tu patrná, stýká se tu se zjemnělými, radikálnějšími basovými beaty. Po ostřejším zářezu s převážně instrumentální deskou The Sound of Trees Falling on People prezentují nyní Seekae na albu The Worry více písně s klasickou stavbou, živými nástroji a výraznou vokální linkou. Hlas se s nástroji proplétá velmi živě a jejich hledání krásy a radosti i v těžkých životních momentech je tak ještě působivější.

Čtěte také

Z Brisbane pochází teprve 19letý zpěvák a producent, který si říká Allthingslost. Srdceryvné vokály rozléhající se do ozvěn se tu vpíjí do R’n’B, v tomto případě znamenajícího ten moderní proud Rhythm’n’Bass, i naléhavějších rovných, ale přidušených tanečních rytmů. Doporučuji především v létě zveřejněné EP Disparated, které je ke stažení zdarma na jeho bandcampovém profilu. Pokud máte rádi Jamese Blakea nebo Gang Colourse, budete mile překvapeni.

Velmi introvertně působí i melbournský zpěvák a producent Oscar Key Sung. Osobitý talent, který se neomezuje pouze na jeden výraz. Dříve se představil v avantgardním hiphopovém duu Brothers Hand Mirror, které by se dalo zvukově přirovnat k tvorbě chicagského rappera Mila. Sólově jako Oscar Key Sung vrství křehké vokály plné života v kombinaci s lo-fi sekanými beaty na EP Heart Symbols nebo Tape Voice. Opět nezvykle jemná a pozitivní avantgarda. Sólová deska by mu měla vyjít v průběhu letošního roku.

Podobné nálady najdete i na sousedním Novém Zélandu, možná ještě ve větší míře. Kolektivy Young Gifted and Broke nebo Cosmic Compositions sdružují osobité beatmakery a z citlivých hlasů stojí za zmínku Mara TK s kapelou Electric Wire Hustle, která aktuálně vydala druhé, jemnými tanečními rytmy pulzující album Love Can Prevail.

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.