Coil posmrtně spojují dvě etapy své hudební existence

1. září 2015

Legendárním Coil v říjnu vychází doslova posmrtné album Backwards, které tato dvojice začala připravovat již před deseti lety. A je to smutně radostný poslech.

Pro milovníky britského esoterického undergroundu je to úžasná zpráva. Coil už víc než deset let neexistují a vzhledem k tomu, že oba protagonisté, Jhonn Balance i Peter Christopherson, již nejsou mezi živými, to na comeback nevypadá. Na „posmrtná alba“ ale ano. To, které Christopherson připravil hned po Balanceově smrti a pojmenoval Neapolský op – podle jednoho z fiktivních pornosnímků, jaké si tihle hudební i životní partneři rádi vysnívali –, bylo vynikající. Kolekci Backwards, která vychází u britských Cold Spring, posluchači dosud znali jen v podobě osekané remixované verze The New Backwards. Aktuální podoba, do níž se Coil pustili začátkem 90. let, mi připadá mnohem zdařilejší.

Coil vznikli na začátku osmé dekády po setkání zpěváka a samorostlého mystika Jhonna Balance s Peterem Christophersonem, elektronickým manipulátorem, jenž se proslavil coby člen Throbbing Gristle. Ve svém hudebním hledání a obřadech se Coil dotkli spousty žánrů – od psychedelie a ambientu přes temné disko a dance music až po používání glitchů, hudební cesty, jimiž se ubírali, ale nikdy nebyly záležitostí módy, nýbrž vycházely ze zákonitostí původní idey díla. Nedílnou součástí tvorby Coil byly myšlenkové, mystické, sexuální i drogové experimenty a hudba byla výstupem díky své esoteričnosti a hermetičnosti nenapodobitelným.

Podle vydavatelství Cold Spring je album Backwards chybějícím článkem mezi rytmickým a tanečním albem Love’s Secret Domain s výraznou drogovou a gay tematikou a křehkým dvojalbovým cyklem Musick to Play in the Dark, na němž se Coil dostali daleko za hranice trip hopu. Své Pozpátku v 90. letech nějaký čas nahrávali i ve studiu Trenta Reznora z Nine Inch Nails, nakonec je ale nedokončili. Právě vydané Backwards s titulní písní o tom, že vše se bude dělat pozpátku nebo zezadu, opravdu působí jako průsečík zmíněných protikladně znějících alb – introspektivní nálady se střídají s rytmickou divokostí, několik písní už známe i z jiných desek.

03461462.jpeg

Navzdory hlasům, které se po ohlášení alba okamžitě objevily na internetu, vinícím Cold Spring z kořistnictví na mrtvých, kteří se nemůžou bránit, si myslím, že Backwards nemůže fanouška Coil vysloveně zklamat. Bohužel ani nadchnout. K vydání je sice připravil blízký spolupracovník zesnulé dvojice, producent Danny Hyde, výsledku ale chybí typická coilovská vyšinutost. Balance a Christopherson by to album zkrátka dramaturgicky pojali jinak, ne jako prostou písničkovou kolekci. Přes kvalitu prezentovaného materiálu album zkrátka působí nedotaženě. Těžko se tomu divit, víc než šedesát procent ale při myšlence na jiná alba Coil udělit nemůžu.

Hodnocení: 60 %
Coil – Backwards (Cold Spring, 2015)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.