Čurby v Echu o Obscene Extreme: Vidět kapely naživo je úplně zásadní

26. červen 2017

Ve dnech 5.–9. července 2017 se v areálu trutnovského Bojiště znovu sejdou příznivci nejextrémnějších podob tvrdé hudby. Festival Obscene Extreme, který tradičně vítá nejen účinkující, ale i návštěvníky z celého světa, se letos uskuteční podevatenácté. „Chtěl bych udělat nejlepší festival na světě,“ říká jeho zakladatel, dramaturg a hlavní pořadatel Miloslav „Čurby“ Urbanec v souvislosti s blížícím se kulatým výročím a dodává, že napřesrok by do Trutnova konečně rád dotáhl Dying Fetus, možná největší rest podobně vystavěné akce. Dělat „nejlepší festival“ se mu ale daří každý rok – vyjma programu pro fajnšmekry totiž nabízí též (a možná v prvé řadě) akci s mimořádně tolerantní a přátelskou náladou.

Čurby je pro mnohé ztělesněním ryzího – a neutuchajícího – nadšení pro věc, a přestože momentálně ustoupil od pořádání mutací svého festivalu v zahraničí, za koncerty neváhá jezdit i za moře a svou početnou rodinu nezřídka bere s sebou. Mezi zámořskými kapelami letos na prominentním místě figuruje japonská hardcorová legenda Systematic Death, jejíž zbrusu nová a zatím nevydaná skladba se objevila i v playlistu aktuálního Echa. „Vidět kapely živě je úplně zásadní,“ říká Čurby o své dramaturgické práci a vzpomíná, jak zvedali vysíleného bubeníka Systematic Death ze země poté, co se zcela vydal při úderném – ani ne půlhodinovém – setu své kapely.

Letošní, devatenáctý Obscene Extreme nabídne vedle nabité soupisky kapel, mezi nimiž figurují i veteráni Razor (kteří u nás vystoupí vůbec poprvé) či loučící se Nuclear Assault, také charitativní benefit pro Lékaře bez hranic. Tato akce se již stala konstantou festivalu, letos bude k prodeji limitovaná edice triček s motivem zmíněných thrashových headlinerů z Nuclear Assault. Na Bojišti se představí také iniciativa Vegan Fighter.

Sám Čurby označuje Obscene Extreme za „festival pro všechny“, na hierarchii „baťůžkář–VIP“ se tady opravdu nehraje. Poznat na vlastní kůži to znovu budeme moci mezi 5. a 9. červencem.

Playlist:
Discharge – New World Order
Ghoul – Bringer of War
Ratos De Porao – Seculo Sinistro
Systematic Death – Red Shoes
The Arson Project – Buried in Concrete
The Arson Project – Raped Minds
Full of Hell – Bound Sphinx
Wolfbrigade – Warsaw Speedwolf
SDI – Megamosh
Infest – Midless
Sinister – The Sculpture of Insanity
Total Chaos – Verräter
Nuclear Assault – Hang the Pope
Razor – Violent Restitution
Violator – Endless Tyrannies

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.