Dánští snílci Mew oslavili dvacáté výročí svým dosud nejstřízlivějším albem

21. květen 2015

Alternativní rockeři Mew po víc než půlce dekády vylezli z nory s novým albem +-. Ulpívá na něm sice trocha euforie z dosud poslední desky No More Stories Are Told Today, I’m Sorry They Washed Away…, jinak se však Mew víceméně úspěšně vrací k přímočarosti alba Frengers.

Dánští Mew patří do kategorie interpretů, u nichž je zvykem čekat na nové album řadu let. Šestileté mlčení, během něhož vyšla jen poměrně zbytečná best of kompilace Eggs Are Funny, prolomili Mew až aktuální deskou +-.

Do producentského křesla po 10 letech opět usedl i Michael Beinhorn, který v mezičase nahrával s Black Label Society, Hole nebo Lovedrug. Po takřka stejně dlouhé době se k Mew vrátil basák Johan Wohlert. Frontman Jonas Bjerre si zase během nezamýšlené pauzy odskočil k superkapele Apparatjik a nahrál s ní dvě studiová alba.

Kontrast mezi +- a předchozí No More Stories Are Told Today, I’m Sorry They Washed Away… je na první poslech patrný. Mew uhnuli od progresivního pop rocku směrem ke vzdušným stadionovým hitovkám, připomínajícím skladby jako Comforting Sounds nebo She Came Home For Christmas z dvanáct let starého majstrštyku Frengers. „Spousta písní z nového alba je přímočařejší, než u nás bývalo zvykem. Není to tak snílkovská deska jako ta předchozí,“ přiznal Bjerre v rozhovoru pro DIY Mag.

Ačkoli některými tracky, jako třeba Interview the Girls, prosakují hymnické nápěvy à la Coldplay, Mew se povětšinou daří zručně najít balanc mezi navoněným kýčem a příjemnou melodičností, aniž by během necelé hodiny sklouzli k účelové epičnosti. Co však desku +- poněkud brzdí, je střední tempo takřka všech písní. Právě kvůli kulhající dynamice album neplyne tak přirozeně jako předchozí No More Stories… Čestnou výjimku tvoří snad jen skladba My Complications, v níž se svým telecasterem hostuje Russell Lissack z londýnských Bloc Party.

03390006.jpeg

Spousta muzikantů by prodala vlastní ledvinu za to, aby aspoň jednou nahráli album jako +-. Mew ale nejsou jen tak nějakou skupinou, v minulé dekádě patřili k nejdůležitějším poprockovým formacím na starém kontinentě. Právě kvůli konkurenci vlastních skvělých alb Frengers, And The Glass Handed Kites a No More Stories… je ale +- deskou, která nejspíš zapadne.

Hodnocení: 70 %
Mew – +- (Play It Again Sam, 2015)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.