Dark Sky: Inspirují nás opuštěné špionážní věže Berlína i náměstí v Marrákeši

19. květen 2017

„To je ono, tuhle fotku využijeme! Začalo to prýštit dál a z toho vznikaly další tracky,“ vypráví Matt Benyayer o prvotní inspiraci nového alba Othona projektu Dark Sky. Společně s Tomem Edwardsem vezou do Prahy desku vycházející z pocitů vyvolaných prohlížením fotografií tajuplných míst, které navštívili během koncertního turné.

Othona je název římské pevnosti, kdysi vystavěné v britském Essexu, dnes na tomto atmosférickém místě sídlí křesťanská komunita. „Že by duchovno mělo nějaký silný vliv na tu tvorbu, to ne, ale přišlo nám to zajímavé,“ odpovídá Tom.

„Deska byla inspirována i dalšími místy, například Teufelsbergem, nejvyšším kopcem v Berlíně, kde stojí dvě opuštěné špionážní věže, kdysi vystavěné americkou NSA. Jejich kopulovité tvary nás inspirovaly pro track Domes. Ale čerpali jsme třeba i v Marrákeši, kde jsem nahrál několik field recordings na náměstí pro skladbu Angels. Inspirují nás vlastně všechna místa, která navštívíme,“ dodávají Dark Sky.

„Všechno to vznikalo v době, kdy jsem studoval na zvukového inženýra a Matt zase hudbu na umělecké škole, bylo to takové nonstop prolínání hudby a zábavy, prostě jsme jamovali ve škole,“ popisuje začátky tehdy tříčlenného projektu Dark Sky Tom. Po odchodu Carla Andersona se londýnští producenti dostali pod křídla labelu Monkeytown Records, kde vydali v roce 2014 svůj debut Imagine. Přímo na stránkách labelu definují jejich novou, po tříleté pauze natočenou, desku Othona jako odpíchnutí od původního zvuku debutu, který ovšem konečně dovedli k dokonalosti. „Nemyslím, že to je pravda. Album je hodně odlišné od toho prvního, například jsme se rozhodli vynechat veškeré vokální party a soustředit se na instrumentální složku, tak aby mluvila sama za sebe,“ vysvětluje Matt.

Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka