Desky jsou mrtvé, ať žijí playlisty!

26. srpen 2015

Že se místo celých desek už nějakou dobu poslouchají spíše samostatné singly, je oblíbená a často používaná floskule – jak ale s posluchačskými návyky zamíchaly streamovací služby, které umožňují fanouškům tvořit tematické playlisty?

Ačkoliv se nás streamovací služby jako Beats Music, Tidal, Google Play Music nebo Spotify snaží přesvědčit o opaku, nabízí všechny víceméně to samé. Exkluzivní vydávání desek prostřednictvím jedné konkrétní streamovací služby až na nepatrné výjimky zatím nefunguje, a tak to jediné, čím se můžou opravdu odlišit, je nabídka připravených playlistů – čím slavnější nebo relevantnější je jejich kurátor, tím jsou pro posluchače přitažlivější. Není to přitom taková banalita, jak by se mohlo na první poslech zdát. Podle výzkumu, kterého se účastnili hudební fanoušci ze Spojených států, Velké Británie a Francie, totiž už jenom 29 % z nich poslouchá celé desky a rovných 31 % potom playlisty. Navíc se nezdá, že by popularita playlistů měla klesat. Trend, který nastartoval už Napster se svou možností stahovat jednotlivé skladby místo celých desek, ovládá celý hudební průmysl.

Dlouho se přitom zdálo, že to, co bude člověk poslouchat, budou určovat algoritmy. Ten nejpopulárnější z nich, tedy amazonovské „lidé, kteří si koupili tenhle výrobek, si koupili ještě tyto další“, ale vrhal posluchače do nekonečné spirály. V písních, které by se posluchačům mohly líbit na základě toho, co poslouchali v minulosti, totiž uživatelé málokdy objevili něco skutečně nového a originálního – na to je potřeba kurátora znalého překvapivých kontextů, kterého žádný stroj zatím nahradit nemůže.

Nejžádanějším artiklem se tedy v současné době playlistů stává hudební celebrita, jejíž fanoušci netouží po ničem jiném než poslouchat její doporučení. Zmíněný Tidal to má ze všech streamovacích služeb nejjednodušší, jeho majitelem je totiž rapper Jay Z. První playlist tedy na svoji službu logicky přinesl právě on, nijak zásadně ale nepřekvapil – v playlistu nazvaném F**k The Summer Up se objevují vesměs jeho rapoví kolegové, jako jsou A$AP Rocky, Future, Vince Staples, Drake nebo Young Thug.

02873309.jpeg

O něco zajímavější už je dění na Spotify, kterému vládne novozélandská hvězda Lorde (a která se sama proslavila tím, že její skladbu Royals přidal do svého playlistu spoluzakladatel Napsteru Sean Parker). Její profil sleduje téměř milion a půl uživatelů, kteří můžou díky několika playlistům vysledovat, odkud se vzal zvuk její debutové desky Pure Heroine. Lorde doporučuje zasněný švédský pop od JJ, arizonského skladatele Lo-Fanga nebo francouzského beatmakera Onra. Podobně aktivní jako Lorde je na Spotify třeba Kendrick Lamar, The Black Keys nebo Lady Gaga.


Streamovací služby se ale nezaměřují jenom na lovení celebrit – oficiální playlisty také samy tvoří, a to většinou s pomocí hudebních expertů. Spotify se nedávno spojilo se serverem zaměřeným na elektronickou hudbu Beatport, Beats Music spolupracují s magazíny, jako jsou Pitchfork, Rolling Stone nebo Mojo. Výsledkem jsou nejenom přehledové playlisty, jako 100 nejlepších tracků z jednotlivých roků, ale třeba i skladby na rodinný výlet s dětmi, hudba pro cestu na kole do práce nebo třeba nejlepší svatební písničky.

Nejdůležitější je ale nakonec jednoduchost, s jakou můžou playlisty tvořit a sdílet samotní uživatelé – doporučovat inspirativní hudbu svým známým i nabízet ji k poslechu lidem, kteří se k vašemu playlistu dostanou náhodou, ještě nikdy nebylo tak jednoduché. Tahle výměna hudby velmi dobře funguje a vyvrací tak oblíbený názor, že v době streamovacích služeb si bude každý svoji hudbu nacházet sám a uzavře se tak do vlastní bubliny. Spousta fanoušků to tak samozřejmě dělá, kdo ale chce objevovat, má k tomu díky playlistům ideální příležitost.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.