Divided dokazují, že v jednotě je síla

15. září 2014

Loňský rozpad shoegazerů Saturn United nestačil zasáhnout zrovna velkou skupinu fanoušků. Frýdecko-místecká čtyřka teprve vzhlédla od svých polobotek směrem k médiím, která je chválila za debut Neurodistance Systems, a najednou byl konec. Jestli si ho někdo protrpěl, nejspíš to byl jeden z bývalých členů, Filip Helštýn. Z trosek Saturn United stvořil Divided a s ním album Born To Sleep.

Nový Helštýnův projekt jako by už nemohl působit depresivněji. Z původní formace jediný zůstávající člen, který názvem zcela evidentně navazuje na minulost – vyvolává to podezření, že Divided je jenom jeden z dalších zbytečných epilogů dobré hudby. Opak je ale pravda.

„Se Saturn United jsme hráli poslední koncert v Planu B, byli tam s námi také Dignity Dope. Oslovil jsem zpěvačku Viktorii a ona do toho šla,“ vysvětluje Filip Helštýn vznik nové kapely, jejíž polovinu tvoří Viktorie Marksová, od pohledu excentrická slečna s altem, který by jí mohla závidět většina českých zpěvaček. Jestli na sebe nestrhla všechnu pozornost s relativně úspěšnými Dignity Dope, vedle Helštýna ji bezpochyby čeká sláva. Osobitý zpěv sedí k občas lehce nečitelným, zašpiněným plochám Divided lépe než k tanečním synťákům její starší kapely.

Stáhněte si zdarma nové album Divided až do 21. září přímo od kapely.

Helštýnovi zase jako by svědčila samota. Oproti Saturn United jsou songy Divided daleko syrovější a energičtější – a to i přesto, že jeho původní kapela daleko víc stavěla na vyboostovaných kytarových riffech. Kde Saturn United sázeli na srozumitelnost a konkrétnost, na vás u Divided číhají sonické přívaly, které vás strhnou k podlaze. Třeba ve skvělé skladbě Electric Age, kde se buší do galaktických kotlů. Celkově se Divided musí pochválit za něco, co se prostě nemůže povést každému. Mají záviděníhodnou energii, ale i přitažlivou auru tajemství. Fakt, že Marksová a Helštýn navíc absolutně nemají problém tvořit silné, chytlavé melodie, dělá z Born To Sleep jeden z nejzajímavějších debutů roku.

03207052.jpeg

Úspěchu Divided kupodivu neubírají ani dystopické texty, které jsou sice plné gramatických chyb, ale občas se jim i přes ně podaří vystihnout věci, o nichž Arcade Fire marně píšou dvojalba. Debut Divided se jmenuje Born To Sleep, ale rozhodně u něj neusnete. Tahle kapela podivínů jako by přiletěla zpátky na Zemi potom, co si olizovala rány na odvrácené straně Měsíce. Jestli mezi sebou dvojice udrží dobré vztahy, můžeme předpokládat, že další nahrávky přinesou ještě originálnější zvuk. Dva jasní talenti by s takovou výzvou nemuseli mít problém.

Hodnocení: 80 %
Divided – Born To Sleep

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.