Dobrodružství experimentátorů Grumbling Fur ve světě lehkých forem

20. srpen 2014

Co se stane, když se hudebníci z experimentální scény rozhodnou, že natočí popovou desku? Odpověď dává album Preternaturals anglického projektu Grumbling Fur, v němž se potkali Daniel O'Sullivan, známý z avantgardních metalových spolků, jako jsou Aethenor, Ulver nebo Sunn O))), a freakfolkový písničkář Alexander Tucker. Jejich první společná nahrávka byla v roce 2011 improvizační deska Furrier, následující počin Glynnaestra už ale spojoval psychedelii s pastorálním folkem a aktuální Preternaturals jde ještě o něco dál. Říkejte tomu třeba drone pop nebo nu-krautrock, tahle výprava ostřílených experimentátorů do světa lehkých forem je každopádně báječné dobrodružství.

Minulé album Grumbling Fur nazvané Glynnaestra se dočkalo výrazného ohlasu a nechybělo v mnoha výročních žebříčcích (britský webový magazín Quietus ho dokonce označil za své album roku), a tak se hodně čekalo, kam se Sullivan a Tucker vydají. Po úvodní psychedelické koláži věnované Genesis P Orridgeovi přijde pilotní singl All The Rays, který navazuje na retro elektronický nádech předchozí desky. Je to skvělá pocta německému psychedelickému rocku 70. let, hned následující Lightinsisters ale ukazuje, že tam se dvojice rozhodně nemíní zastavit. Tato kolaborace s Timem Burgessem z The Charlatans zní trochu jako New Order, kteří si vyjeli na piknik do přírody, a naznačí další směřování desky.

Grumbling Fur umí být i folkově tradiční, jak to ukazují ve Feet Of Clay, pak už ale začne druhá půlka desky, jež nabízí jeden divný kus za druhým – White China Pencil má nádech Enových koláží, Secrets Of The Earth je Aphex Twin křížený s Robertem Wyattem a v Mister Skeleton se proplétá zvuk kontrabasu s grimeovým beatem. Deska pak končí ve velkém stylu s Pluriforms, která zní jako Depeche Mode účastnící se pohanského rituálu. Jak jste možná pochopili z mých klopotných přirovnání, spojujícím motivem zvláštních fúzí Grumbling Fur je navazování na tradici britské psychedelické hudby, která se soustředila kolem excentriků na anglickém venkově.

03189768.jpeg

Stejně jako dějiny britské psychedelie vedou spojnici napříč žánry od Syda Barretta po Boards of Canada, pohybují se Grumbling Fur se svým harmonizujícím dvojhlasem suverénně mezi styly. Pokud desítky let intenzivně posloucháte populární hudbu současnou i tu z minulosti, už se moc často nestane, že by vás něco vyloženě překvapilo. Proto díky za tenhle okouzlující zážitek, který je na hranici nadpřirozenosti, jak se na album nazvané Preternaturals sluší a patří.

Hodnocení: 85 %
Grumbling Fur – Preternaturals (The Quietus Phonographic Corporation)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.