Druhá deska producenta Shlohma oslavuje melancholický drum’n’bass

17. duben 2015

Někteří současní producenti mají tu smůlu, že jejich vliv na další elektronické kutily je tak značný, že v rámci scény ztrácejí svůj originální rukopis. To je tak trochu případ pouze dvaadvacetiletého Henryho Laufera, známějšího pod pseudonymem Shlohmo. Na druhé desce Dark Red už ale působí mnohem sebevědoměji.

Když producent Shlohmo před čtyřmi lety vydal debutovou desku Bad Vibes, byl už několik let brán jako vycházející hvězda losangeleské elektronické scény. Jeho tvorba ostatně nemá daleko k produkci místního labelu Brainfeeder, kterému šéfuje Steven Ellison alias Flying Lotus.

První deska se vymezovala proti dubstepovému šílenství a neohipísáctví, které v Kalifornii propuklo koncem uplynulé dekády. „Jako svůj ideální koncert beru ten, na kterém se lidi nebudou chtít fotit,“ řekl Shlohmo před dvěma lety v rozhovoru pro Planet Notion. Zmíněná věta zní jako motto celé jeho kariéry, protože Lauferovým beatům víc než klubové prostředí svědčí zavřené oči a vnímavost.

Sheldon Pearce, redaktor Consequence of Sound, napsal, že pokud se Lauferova první deska jmenovala Bad Vibes, atmosféra nové desky si říká o název Worse Vibes. I přes skladby jako Trapped In A Burning House nebo Your Stupid Face byl totiž debut oproti aktuálnímu albu Dark Red zenovou meditací.

03363223.jpeg

Novinka je o poznání melancholičtější a neurotičtější. Temný beat skladby Slow Descent svou zvláštní rozevlátostí připomene dva roky starý track Hidden XS od bristolských experimentátorů Fuck Buttons. Meet Ur Maker, Beams a Fading zase zdobí drum’n’bassová zběsilost, jako by Shlohmo chtěl vyzkoušet, jaké tempo a počet úderů ještě jeho skladby unesou, než se zhroutí do sebe. Desku Shlohmo opět nahrál takřka bez hostujících interpretů, jedinou výjimku tvoří D33J, kolega z kolektivu WEDIDIT.

Čtěte také

Důraz na dynamický detail je paradigma, které prostupuje všemi tracky alba Dark Red. Právě preciznost je to, co desku Dark Red nejvíc odlišuje od Lauferova debutu. Ohromovat melancholickými beaty v roce 2015 asi není ten správný recept na cestu vzhůru, v případě Shlohma to ale tentokrát vůbec nevadí.

Hodnocení: 75 %
Shlohmo – Dark Red (WEDIDIT, 2015)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka