Earth na cestě do neprobádaných území doprovází pět měsíců

23. září 2014

Repetice riffů, pomalá tempa, instinktivní kytarová sóla frontmana Dylana Carlsona, ale také sugestivní baryton jeho bývalého spolubydlícího Marka Lanegana nebo uhrančivý hlas zpěvačky Rabii Shasheen Qazi – nová deska Primitive and Deadly amerických průkopníků drone metalu Earth je ve znamení prozkoumávání nových teritorií a návratu od ambientní americany ke Carlsonovým kořenům.

Když Mark Lanegan zpívá v tajemně veselé skladbě There is a Serpent Coming, že se máme připravit na nové zjevení, řekne o albu Primitive and Deadly víc, než by se na první pohled mohlo zdát. To, že je to první deska především instrumentálních Earth od Pentastar: In the Style of Demons z roku 1996, kde se objeví vokály (na nichž je ale oproti dřívějšku nahrávka víceméně postavená), je jenom část celé pravdy. Vůdčí postava kapely Dylan Carlson se dostal z vážných zdravotních problémů, které mu komplikovaly natáčení předchozích dvou alb Angels of Darkness, Demons of Light – Primitive and Deadly je tedy především atmosférickou oslavou radosti a druhého života.

I proto je to z velké části také kytarová deska – odráží Carlsonovy vzory jako AC/DC nebo UFO, které ho ve formativních letech ovlivnily nejvíc. Od vzkříšení Earth roku 2005 je to oproti spíš meditativním polohám s náznaky country či jazzu bezesporu nejvíc „heavy“ deska, o čemž svědčí riffová katarze úvodní, téměř devítiminutové Torn by the Fox of the Crescent Moon. Při natáčení se nenechali tolik vést improvizačním citem, album je mnohem víc komponované a předem promyšlené.

Metalový producent Randall Dunn, který se pod Primitive and Deadly podepsal, doporučil jako zpěvačku Rabii Shasheen Qazi ze seattleských Rose Windows. Znal její uhrančivý projev, ze všeho nejvíc připomínající 60. léta, už z práce na jejich debutovce a nemohl vybrat lépe. K epické From the Zodiacal Light se stopáží přesahující jedenáct minut si Qazi napsala sama slova a hudebně v sobě nese odkazy k Black Sabbath – v náznacích se tak blíží k tomu, co dělají Rose Windows. Rozhodně patří k jednomu z vrcholů desky, i když nezní jako typičtí Earth.

03212918.jpeg

Poslední skladba Rooks Across the Gate by se mohla klidně objevit na připravované Laneganově desce. Vokály odvádí pozornost a chvílemi zastíní instrumentální přednosti Earth, s čímž se věrní fanoušci nemohou smířit. Nemusí to být ale nutně špatně, protože Primitive and Deadly dodávají potřebnou dynamiku. Výsledkem je hypnotický soundtrack ke srážkám planet ve vesmíru, kde svítí pět rudých měsíců a vládne vyšší řád.

Hodnocení: 80 %
Earth – Primitive and Deadly (Southern Lord Records, 2014), 47 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.