Echo Viktora Paláka: Před krutou hudbou není úniku, krucifixy do střehu

17. duben 2016

Do Prahy mají na dva koncerty namířeno tři ukrutné spolky, jejichž hudba ovládne první Echo Viktora Paláka, pořad, který si dává za cíl šířit evangelium tvrdé kytarové hudby a představovat ji v celé její přitažlivosti. Co naplat, že to obnáší i ponory do zvlášť hnusné hudby.

Stuart G. Dahlquist patří mezi přední zástupce americké experimentální metalové scény, jeho význam je v mnoha ohledech srovnatelný s vlivem, jaký mají třeba Greg Anderson či Stephen O’Malley. Na prvních dvou albech jejich kapely Sunn O))) se ostatně i podílel, ještě předtím se společně potkali v řadách doomových ikon Burning Witch. Poté se ale jejich cesty rozešly a Dahlquist se začal věnovat osobněji laděným projektům, což také znamenalo dobrovolný ústup ze světel reflektorů.

Jeho kapela Asva přišla s velmi osobitým zvukem, metalovými deklamacemi začalo prostupovat světlo duchovní hudby. Při nahrávání zatím posledního alba Presences of Absences ho ostatně inspirovaly ozvěny tvorby Arvo Pärta. To nová Dahlquistova kapela The Poisoned Glass, v níž se znovu setkal se zpěvákem Burning Witch Edgym 59, je o poznání krutější. Aby také ne, když se v ní odráží to nejhorší, co Dahlquistovi život v posledních letech přinesl.

Mizérie je blízká i činorodému portlandskému duu The Body. Tomu jenom letos vyšlo jak album No One Deserves Happiness, tak společná deska s grindcorovými souputníky Full of Hell. Ti prorazili díky loňské desce, kterou stvořili společně s ikonou hlukové hudby Merzbowem, nyní vystoupali zase o kousek výš právě díky albu s vlídným názvem One Day You Will Ache Like I Ache. I když se potkají dva šílené extrémy, může to vést k nebývalému porozumění.

The Poisoned Glass zahrají v pražském klubu Chapeau Rouge v neděli 17. dubna (a doprovodí je tam s kolektivem KLaNGundKRaCH anebo kapelou Lightning Glove svázaní Sister Body, ale též Core Belief, nová kapela personálně spjatá se shoegazovými Manon Meurt).

Full of Hell a The Body pak přijedou do strahovského klubu 007 v pondělí 18. dubna, mizérii tam dokonají domácí neurvalci V0NT.

Playlist:
Abbath – Winterbane, 6:49 (Season of Mist)
The Poisoned Glass – Toil And Trouble, 6:21 (Ritual Productions)
Asva – New World Order Rising, 13:27 (Important Records)
The Body + Full of Hell – Fleshworks, 2:55 (Neurot Recordings)
Full of Hell + Merzbow – High Fells, 4:38 (Profound Lore)
The Body – Hallow/Hollow, 6:03 (Thrill Jockey)
The Body – Shelter Is Illusory, 4:27 (Thrill Jockey)
The Body + Full of Hell – Gerhorwilt, 3:10 (Neurot Recordings)

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.