Extremista Dorian Concept vypnul party mód a vyletěl ke hvězdám

20. listopad 2014

Když Dorian Concept před čtyřmi lety vydal u Ninja Tune svůj debut, málokdo asi čekal, že žánrová trajektorie jeho diskografie bude víc křivolaká než opilecká chůze. Po vydání aktuální desky Joined Ends je jasné, že Dorian Concept se nebojí skákat po hlavě do neznámých vod.

Třicetiletý Vídeňák Oliver Johnson nasbíral zkušenosti i jako klávesista Flying Lotuse. Není se ani co divit, že si americký beatový mág vybral právě jeho. Debut When Planets Explode má zvukově blízko k deskám 1983 a Los Angeles, na nichž FlyLo položil základy svých psychedelických vizí. Na čtyři roky starém albu naložil Johnson posluchače do expresu, který projížděl městskou džunglí plnou divokých tanečních klubů a ještě divočejších producentů.

Z „party módu“ ale Dorian Concept přepnul do klidnějšího režimu. „Zvuk Joined Ends mi evokuje zvědavost a entuziasmus, které jsem měl, když jsem jako teenager poprvé slyšel do té doby neznámou hudbu. Má pro mě samozřejmě i sentimentální hodnotu, chtěl jsem nahrát něco, do čeho se víc osobně zapojím, MicroKorg je limitující a já už z něj nemohl vytěžit víc,“ řekl Johnson k druhé desce v rozhovoru pro Bona Fide.

Změna mezi When Planets Explode a Joined Ends je opravdu drastická. Johnson ale přiznává, že je v hudbě extremistou, který má potřebu vytvářet silný kontrast mezi novým a předcházejícím. Drtivou většinu synťákových pazvuků a hutných elektrobasů z prvního alba úplně vykostil. Jejich místo nahradil třeba nebeskými varhanami, jako v úvodním tracku The Sky Opposite, jehož minimalistické mihotání je fantastickou poctou Reichově majstrštyku Music for Eighteen Musicians. Na některých místech ale fragmenty z odhozeného zvuku přece jen vyplavou na povrch, jako v navazujícím triu skladeb Mint – Clap Track 4 – Draft Culture. Nebyl by to ale Dorian Concept, kdyby záhy nevyrovnal váhy orchestrální písní Nest Nest, která je bezesporu jedním z vrcholů Joined Ends.

03255181.jpeg

Dorian Concept se odlepil od Země, aby na tiché cestě kosmem zapomněl na své zajeté hudební postupy. Odlet ke hvězdám se mu vydařil. Vydává tak v pravou chvíli desku, která nejspíš dějiny hudby nepřepíše. Díky ní ale v zahradě fanouška elektronické hudby vyklíčila nová rostlina, na kterou lze dlouhé hodiny civět s pocitem bláznivého úžasu a vnitřního klidu.

Hodnocení: 85 %
Dorian Concept – Joined Ends (Ninja Tune, 2014)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.