Golden Void se ohlíží do minulosti a vyráží na výlet krajinou severní Kalifornie

9. únor 2016

Sanfranciská čtveřice Golden Void na své druhé řadové desce Berkana ukázala, že dědictví velkých jmen tamního psychedelického rocku je stále živé. Jejich výprava do nekonečných lesů severní Kalifornie je však i kvůli vydatnému ohlížení se do minulosti místy vyčerpávající a neobjevná.

Mohlo se zdát, že se kytarista Isaiah Mitchell bude soustředěně věnovat především svým psychrockovým Earthless. Ale kromě toho, že dával během nekonečných přejezdů kytarové lekce přes Skype ze zadního sedadla dodávky, činil se i s Golden Void – kapelou postavenou na kamarádství ze základky, přátelstvích kovaných v potyčkách a společném hudebním vkusu pěstovaném hodinami strávenými u gramofonu.

Nedlouho po jejím vzniku v roce 2010 se čtveřice ujal respektovaný undergroundový label Thrill Jockey a v roce 2012 jim vydal debutovou eponymní desku. Není se čemu divit, Golden Void mají vše, na co zakladatelka labelu Bettina Richards v posledních letech slyší – neskrývaný obdiv ke kapelám jako Pentagram či Black Sabbath i čerpání z odkazu domovské psychedelické scény v Bay Area.

Trvalo ale celé tři roky, než Golden Void přišli s dalším počinem Berkana. Louder Studio producenta Tima Greena v sanfranciském Green Valley poskytuje klid i samotu uprostřed přírody. Fascinace klasickým sedmdesátkovým zvukem, izolace a nekonečné severokalifornské lesy z nahrávky přímo živě vystupují. Úzká žánrová vymezenost může být příjemnou peřinou, která ochrání před nejistým experimentováním, tahle zbraň má ovšem dvě ostří a zdánlivá výhoda je zároveň kamenem úrazu.

Rituály jara a donekonečna ubíhající lesy Kalifornie. Berkana, osmnáctá runa a zároveň symbol plodnosti a obnovy, jemně vibruje od prvního tónu celou deskou. V její první polovině čeká houšť klasických vyhrávek, které s neuvěřitelnou lehkostí vedou až k pomyslnému vrcholu alba – výpravnému opusu Astral Plane. Z letargie vytrhává éterická flétna, ani poslední pokus vzlétnout nad vrcholky stromů se však bohužel plně nedaří. Druhá polovina alba nastupuje hutnou masou riffů, místy rozčeřenou klidnějšími pasážemi či pinkfloydovskými kytarovými sóly. Celý psychedelický výlet krajinou končí v klidných vodách, závěrečná skladba se svým pozvolným plynutím už od samého začátku navrací zpět do otevřené krajiny.

03565725.jpeg

Golden Void tentokrát zvolili vyšlapané stezky namísto dosud neprobádaných končin a drží se v bezpečné blízkosti známých a před lety vytyčených území. Namísto nejistých experimentů tak předložili tresť odkazů psychedelické minulosti. Zvládají si sice stále zachovat jistou míru tajemství, připomínku zvláštní příchuti na rtech provázející všechny dětské výpravy. Bohužel s sebou tak jako výlet k babičce v dospělosti přináší předvídatelnost, která Golden Void pomalu, ale jistě uzavírá v minulosti.

Hodnocení: 65 %
Golden Void ‎– Berkana (Thrill Jockey, 2016)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.