Grouper se vznáší vysoko nad ruinami vlastního ega

12. listopad 2014

Liz Harris, známější jako Grouper, v uplynulých pěti letech vydala stejný počet studiových alb plus dvě EP. Ačkoli by to mohlo působit jako rozpačitý tvůrčí přetlak, nová deska Ruins je naštěstí výrazným posunem od předešlé tvorby.

Portlandská zpěvačka a kytaristka Liz Harris před třemi lety excelovala „siamskými dvojčaty“ Alien Observer a Dream Loss. Už z názvů starších desek, The Man Who Died In His Boat nebo Dragging a Dead Deer Up a Hill, je ale zřejmé, že přicházíme do kontaktu s velmi expresivní hudbou, jejíž ukolébavkový charakter je jen zástěrkou pro emocionální průtrž.

Ve stejném roce, kdy Grouper vydala Alien Observer a Dream Loss, odjela do Portugalska a na klasický čtyřstopák tam nahrála i aktuální desku Ruins. Někdy se o výborně zprodukovaných albech říká, že jsou „mnohovrstevnatá“. Posluchač si je může rozložit jako stavebnici, zaměřit se na konkrétní zvuk a šmakovat si nad genialitou detailu v rámci celku a naopak. Rozložit na prvočinitele Ruins jde ale stěží, spíš to udělá Ruins s vámi.

Ze všech desek Grouper je Ruins nejakustičtějším počinem. Harris na něm využívá takřka výhradně jen kytaru a klavír. Jak napovídá název druhé skladby Clearing, dochází u Grouper k vyčištění zvuku od ambientu na druhou směrem k čitelnějším strukturám. Dozvukové efekty nicméně ani na Ruins zcela nezmizely a nadále tak zaujímají důležitou roli v diskografii Grouper.

03248969.jpeg

Na Ruins jako by se zvuk zploštil do jedné široké vrstvy bez počátku a konce a nic nešlo separovat. Na ploše čtyřiceti minut Liz Harris rozevírá své nitro a vzpomínky tak intenzivním způsobem, že při soustředěném poslechu přestává existovat ona, posluchač i veškeré hodnotící postoje. Zůstává jen sdílený meziprostor a bolest jako předzvěst úlevy. Tak jako skladby sublimují od úvodní Made of Metal po závěrečnou Made of Air, posluchačovo ego se očišťuje v nastupující agónii, dokud se samo nestane „pouhým vzduchem“.

Hodnocení: 80 %
Grouper – Ruins (Kranky, 2014)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.