HeCTA ukazuje, že i v Nashvillu umí dělat elektroniku

13. říjen 2015

Když Kurt Wagner, zpěvák americké alternativní skupiny Lambchop, před několika lety narazil na pětačtyřicetivteřinový monolog komika Buddyho Hacketta o boji s hubnutím, napadlo ho, že by z něj mohl být slušný základ taneční skladby – na rovné beaty a syntezátory si Wagner po někdejší spolupráci s nashvillskými elektro kolegy Hands Off Cuba ostatně myslel už dlouho.

Finálním impulzem k přípravě celé desky mu byla četba knížky Tima Lawrence o americké elektronické scéně v 70. letech Love Saves the Day: A History of American Dance Music Culture 1970–1979. „Najednou jsem viděl jasnou paralelu mezi tehdejší taneční scénou a indierockovými experimenty,“ píše Wagner na svém webu.

Do nově vzniklého projektu HeCTA přibral kromě Hackettovy nahrávky a oblíbených hudebních citací i podobně smýšlející kolegy z Lambchop Ryana Norrise a Scotta Martina a společně nahráli desku The Diet, pojmenovanou podle zmíněného skeče. „S respektem a hravostí jsme na albu experimentovali a míchali prvky písničky, stand-up komedie a nejrůznějších podob elektronické hudby, kterou se spoluhráči milujeme,“ dodává Wagner.

Zajímavější než geneze alba je ovšem až zarážející lehkost, s jakou tihle padesátníci dokázali ze všech zmíněných součástek desku postavit. The Diet zní tak samozřejmě, jako kdyby tu HeCTA a její vytříbený cit pro kombinaci elektroniky a zvuků byly odjakživa. A jako kdyby přesun jasného a klidného hlasu zpěváka Kurta Wagnera z jedné strany žánrové osy na druhou byl stejně jednoduchý jako otočit knoflíkem ve studiu.

Kdo bude na albu hledat spojku se starým známým světem Lambchop, kromě Wagnerova hlasu ji najde v tracku We Are Glistening. Je jemný stejně jako tři roky stará řadovka Lambchop Mr. M, zároveň ale přede, tiká, klape a tepe jako samotné srdce HeCTY. Lakmusový papírek toho, co vydrží pohrávání s atmosférou a mozaikou zvuků, je ještě o trochu zasněnější Like You’re Worth It. Test dopadl dobře, tohle vyznání, obohacené o živé lesní rohy, zní i napopáté jako dobrodružná procházka Wagnerovými emocemi.

03490634.jpeg

A když jsme u pohybu: nenápadnější hit než singl Sympathy for the Auto Industry letos asi nevznikl. „You shouldn’t have to change a thing, except your mind,“ opakuje Kurt Wagner do čitelných beatů a syntezátorových ploch tak podmanivě, že to chcete slyšet znovu a znovu. HeCTA písničku rozvíjí v animovaném, orwellovsky laděném klipu, v němž k sobě hledají cestu syn s otcem. Nadhozené téma smíření, ať už se sebou samým, nebo s okolím, se tak dá rázem vnímat hned ve třech rovinách: textové, hudební i té, kterou přinesou jen životní zkušenosti.

Více recenzí najdete tady.

Největší síla HeCTY je zcela jasně v kombinaci čitelné elektroniky s civilním hlasem Kurta Wagnera. Když se kapela pouští do čistě večírkových kousků, jako je třeba Give Us Your Names a tak trochu paradoxně i skladba The Concept s nasamplovaným komikem Hackettem, rázem padá do klubového průměru. Takových pádů je ale na sedmatřicetiminutovém albu naštěstí jen pár.

Hodnocení: 80 %
HeCTA – The Diet (Merge Records 530, 2015, 37:25min)

Autorka je redaktorka časopisu Newsweek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.