Himalayan Dalai Lama poskočili o úroveň výš, na úspěch v zahraničí to ale stačit nemusí

21. prosinec 2016

Pro posluchače Radia Wave nejsou Himalayan Dalai Lama neznámou. K prvnímu setkání došlo na jaře 2015, když dvojice vplula do našeho Startéru s trackem Bloom. Ačkoli loňský ročník nakonec opanovala kapela Mulholland Blue, brněnské duo nezmizelo z radaru. Zaujalo totiž mezinárodní porotu exportního projektu Czeching, která je poslala do holandského Groningenu na showcaseový festival Eurosonic Noorderslag.

Jako vítězové Czechingu dostali Himalayan Dalai Lama navíc šanci nahrát ve studiu Českého rozhlasu EPčko, které kapele poslouží i jako promo kazeta pro hudební agenty na Eurosoniku, kam letí v půlce ledna. Po vyhlášení výsledků se musela dvojice rychle dostat do pracovního módu, nahrávat do studia šla už za dva týdny. Nakonec zvolili jinou cestu než předchozí vítězové Czechingu VR/Nobody, kteří celý materiál na „rozhlasové ípíčko“ vytvořili během pár dní na chatě. Polovinu EP Space tvoří nové skladby, zbytek ale vystavěli Himalayan Dalai Lama na rozpracovaných písních.

Čtěte také: Himalayan Dalai Lama jsou vítězové Czechingu 2016

Producenti operující na poli chillwave elektroniky nezřídka naráží na problém spojený s výběrem vhodných zvukových prostředků. Jemnější odstíny elektronické hudby mají často atmosférický charakter a hudebníci tak musí čelit problému, že žádný zvuk, vytvořený na jejich synťácích nebo v DAW programech (Digital audio workstation, jinými slovy software pro tvorbu hudby jako Ableton, FL Studio, Logic Pro x apod.), nedokáže napodobit originální akustický nástroj. Možnost nahrávání se smyčcovým kvartetem, živými bicími a klavírem Himalayan Dalai Lama prospěla jako živá voda a novinka Space není až tak schematická jako některé momenty na únorovém debutu LAMA. Chytlavá gradace ve finále skladby EP Space zase odhalila dříve neslyšený cit pro filmovou atmosféru.

Himalayan Dalai Lama stojí před vystoupením na festivalu Eurosonic ve zvláštní pozici. Hřejivá subtilní elektronika je jazykem, kterým lze oslovovat posluchače napříč zeměmi. Celá plejáda interpretů (Kiasmos, Bonobo či Tycho) je toho důkazem. Bezmála dvacetiminutová nahrávka působí plastičtějším a s přihlédnutím k časovému presu paradoxně i propracovanějším dojmem než debut LAMA.

03761757.jpeg

Odtud dál už se ale obloha zatahuje a mračna hlásí pesimistickou předpověď: Himalayan Dalai Lama razí cestu žánrem, který má poměrně úzké mantinely. Nebude jednoduché přitáhnout propracovaným zvukem posluchače v době, která je nakloněna spíše generativním playlistům na Spotify, jež už svými směšnými názvy jako Calm Vibes, Creativity Boost nebo Licence to Chill dělají z jemné elektroniky spíše doplněk pro kancelářskou práci či studium než platformu pro zvuková dobrodružství.

Hodnocení: 70 %Himalayan Dalai Lama – Space EP (Český rozhlas, 2016)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.