Hiphopové filmové tipy: Bronx 79, hledání dokonalého beatu i Černí panteři

31. červenec 2015

V souvislosti s Grammy se opět vynořily diskuse o „vybělování“ na popové scéně. Mnozí umělci si stěžují, že rap je dobrý, pokud jde o přitáhnutí pozornosti a peněz, ale oficiálně oceňován není. Podobné stížnosti jsou v Americe i na vzdělávací systém, černošská kultura je prý opomíjena. Pokud se chcete vzdělávat a zajímá vás černošská kultura, zkuste nějaký z aktuálních filmových tipů. Za poslední dobu se objevilo několik zajímavých dokumentů a třeba i etiopské sci-fi.

Bronx 79
Říká se, že tam a tehdy to všechno začalo. Z kultury chudoby a rasismu se zrodila hiphopová kultura. Dokument Bronx 79 je poskládaný z rozhovorů s lidmi, kteří byli u toho, kteří byli hip hop, ještě než se tomu tak začalo říkat. Jak se z trosek New Yorku stalo hřiště, ze kterého vzešla snad nejvýznamnější subkultura a nejúspěšnější současný popový žánr, ukazuje Peter Mishara a Brooks Gray, který vytvořil pro dokument originální doprovodnou grafiku.

Musíš být stále freš
Hip hop je subkultura, životní styl, a k tomu patří také oblékání. Nebyly to vždycky jen kšiltovky a dresy. Znáte gazelky? Ty hranaté brýle s tlustými obroučkami, to je hiphopový oldschool. I sváteční obleky a kožené křiváky k hip hopu patří.
Dokument spisovatele, novináře a režiséra Sacha Jenkinse Fresh Dressed, jehož producentem je newyorský rapper Nas, představuje různé styly oblékání, důležité značky i doplňky a hlavně původ trendů, které znamenaly hip hop. Ve filmu uvidíte rozhovory s Big Daddy Kanem nebo Pharrellem. Premiéru by měl mít letos na CNN.

Hledá se dokonalý beat
Dokument pojmenovaný podle písně Afriky Bambaaty Looking For The Perfect Beat je po snímcích All Ears a Our Vinyl Weighs a Ton dalším příspěvkem o beatové scéně západního pobřeží vycházející z hip hopu. Dostupnost hudební techniky nastartovala boom domácích studií a po tomhle boomu rozhodně nenásleduje jen bap. Tohle je další kalifornská renesance, nová vlna psychedelie a emocí a kolektivy hudebníků vznikající nejen na základě podobného přístupu k hudební tvorbě, ale i podobných životních postojů. Dokument Matthewa F. Smithe produkovaný kolektivem a hudebním klubem Low End Theory měl premiéru již minulý rok a vystupují v něm významní hudebníci od Ras G a Matthewdavida přes Daedeluse až po Thundercata.

Its about to Get Down
Australský režisér a herec Baz Luhrmann, tvůrce filmů Moulin Rouge nebo Velký Gatsby, pracuje na hiphopovém seriálu pro společnost Netflix. Režírovat bude první dva díly a závěrečnou epizodu. Po úspěšném seriálu Kevina Spaceyho House of Cards ze zákulisí americké politiky uvede americká streamingová služba 13dílný seriál The Get Down sledující příběh crew z jižního Bronxu, proud nové kreativity rodící se v troskách New Yorku. Seriál je plánován na rok 2016.

Straight Outta Compton
Ne, tohle není další akční film, tohle se doopravdy stalo. Na filmové podobě příběhu skupiny N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes) v současné době pracuje režisér F. Gary Gray, produkují ho dva členové této dnes už neaktivní gangsta rapové skupiny – Ice Cube a Dr. Dre. Zatím byl zveřejněn trailer s jejich komentářem a na place se stihl odehrát skutečný zločin. Proslavený producent Suge Knight, který se už v době 2Paca pohyboval na hranici zákona, a dokonce se spekuluje, že právě on měl prsty ve vraždě této hiphopové legendy, tam přejel autem svého přítele Terryho Cartera. Film by měl mít premiéru v létě, Suge Knight byl již obviněn z vraždy.

Příběh Černých panterů
Před nedávnem měl na festivalu Sundance premiéru dokument o historii afroamerické nacionalistické strany Black Panthers, na podzim by měl jít do americké distribuce. Film režiséra Stanleyho Nelsona Black Panthers: Vanguard of the Revolution představuje celou historii významného revolučního proudu v rámci hnutí za afroamerická občanská práva v USA 60. let, který se rozhodl pro radikálnější odpor, než jakým byly pochody nebo protesty vsedě. Film nabízí také pohled na současné dění v souvislosti s aktuálními komunitními protesty, které reagovaly na řadu případů policejní brutality. Zdá se tedy, že dokument přichází v pravou chvíli, a může tak poukázat na to, že i velké legislativní změny stále nezaručují skutečnou rovnost. Právě Black Panthers ve své době povstali proti bezpráví a byli známí například svými ozbrojenými civilními jednotkami, které měly sloužit k obraně a monitorovat konání policistů. Držení zbraní bylo v Kalifornii od roku 1966 legální.

Africké sci-fi
Cesty do africké minulosti k vlastním kořenům a cesty do budoucnosti a vesmíru se protínají v konceptu afrofuturismu, za jehož původce je právem označován jazzový experimentátor a filozof Sun Ra. I v současné Africe můžeme vystopovat mnoho zajímavých umělců, kteří inspirují současné afroamerické tvůrce. Jedním takovým je keňská režisérka Wanuri Kahiu, která před několika lety uváděla na festivalu Sundance svůj krátký sci-fi film Pumzi. Svět je zdevastován válkami o vodu, lidé žijí v uzavřených komunitách a jedna žena se snaží proklouznout na povrch Země s živou rostlinou.
Aktuálně měl na mezinárodním rotterdamském filmovém festivalu premiéru etiopský surrealistický sci-fi horor režiséra Miguela Llansóa a producenta Sergia Ugueta de Resayrea Crumbs inspirovaný rozhovorem s prvním etiopským nukleárním inženýrem. Hrdina Gagano sbírá střípky zaniklé civilizace, na scéně strachu se brzy objeví mimozemské civilizace, Santa Claus i nacisté.

autor: Mary C
Spustit audio