Hiphopový supertým Gangrene zachytil na novince pouliční Babylon

14. srpen 2015

Hiphopoví umělci The Alchemist a Oh No mají hodně společného – oba začali svoji kariéru na úvod tisíciletí jako producenti pro undergroundové rappery a vybudovali si silnou pozici na svých scénách, ať už to byla parta kolem Rhymesayers, nebo Stones Throw Records. Oba se ale se stejnou vervou vždy věnovali také rapu a vydávali sólový materiál. Když se na konci minulé dekády dali dohromady a vznikl projekt Gangrene, zrodilo se akční kombo dvou rapperů/producentů, které nemá na hiphopové scéně obdobu. Tento týden vydávají své třetí studiové album You Disgust Me.

Před dvěma lety si The Alchemist a Oh No odskočili na výlet do Los Santos, tedy přesněji do světa videohry Grand Theft Auto V a připravili k ní opulentní soundtrack se spoustou hvězd. Dávalo perfektní smysl, že projížďky pouští a fiktivním městem připomínajícím Los Angeles dostal za úkol právě tento kalifornský supertým. GTAV se stalo jednou z nejprodávanějších videoher všech dob (statistici zatím hlásí 52 milionů kusů), a Gangrene se tak dostali k spoustě nových fanoušků. You Disgust Me ale rozhodně nejde komerčnímu úspěchu nijak naproti. Původní obal alba se záchodem pomalovaným graffiti nakonec nahradila fotka mrtvého plyšáka, deska samotná je syrová, nekompromisní a bohužel také docela monotónní.

The Alchemist má svůj rozpoznatelný rukopis, který jde slyšet v beatech od Dilated Peoples přes Mobb Deep až po Action Bronsona, s nímž natočil třeba průlomovou mixtape Rare Chandeliers. Jeho instrumentálky mají rockový nebo rovnou metalový tah na bránu a jeho parťák Oh No už má na starost jen snižovat smrtící intenzitu samply dechů, varhan nebo soulových vokálů. Zatímco na předchozích deskách Gutter Water (2010) a Vodka & Ayahuasca (2012) si Gangrene užívali kalifornské ležérnosti, novinka You Disgust Me už servíruje hlavně klaustrofobickou, nebo rovnou apokalyptickou atmosféru, k níž přispívají i samply s všemožnými blábolícími šílenci vykradené z YouTube videí.

03449938.jpeg

Gangrene mají trochu problém, že jsou horší nebo méně výraznější rappeři než producenti, a situaci tak musí zachraňovat hosté jako Evidence z Dilated Peoples, Havoc z Mobb Deep, Action Bronson nebo Sean Price, který mimochodem umřel jen pár dní před vydáním desky. You Disgust Me má skvělou atmosféru, tracky přísahající na tradiční hiphopové hodnoty ale jaksi splývají jeden do druhého a jen se malátně potácí v kalifornském vedru. Třetí deska Gangrene fanoušky rozhodně nezklame, moc nových si ale dvojice The Alchemist a Oh No nejspíš do svého táboru nepřitáhne.

Čtěte také

Hodnocení: 65 %
Gangrene – You Disgust Me

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.