Hradecká scéna vzývá hravý folk DVA a zvuk prastarých bratrstev

26. květen 2014

Originální hudební dvojice DVA, kterou nejenom v Radiu Wave považujeme za nejlepší současnou českou skupinu, už sice nějakou dobu není pevně ukotvená v Hradci Králové, má tam ale svoje kořeny. Skupina povstala ze základů hradeckého Divadla DNO, pro které Jan a Bára Kratochvílovi skládali hudbu.

Už jejich debutová deska Fonók z roku 2008 vzbudila nadšení mezi kritiky i posluchači, kteří tvorbu rovnoměrně poskládanou z vlivů elektroakustického folku, terénních nahrávek a kreativního ohýbání vokálu označili za „folklór neexistujících národů“. Postupem času se DVA této mediální zkratky zbavili a v současnosti jsou považováni za nejoriginálnější českou formaci, která i díky práci na soundtracku ke hře Botanicula dosáhla mezinárodního věhlasu. Jejich letošní album Nipomo jsme na Radiu Wave probírali v rubrice Deska týdne a obě dvě recenze byly více než pozitivní. Přečtěte si chvalozpěvy našich redaktorů Honzy Macháčka a Jiřího Špičáka.

DVA jsou fenoménem, který dávno opustil nejenom hranice Hradce Králové, ale i České republiky. V Hradci Králové ale fungují i projekty, které sice pravděpodobně nečeká podobná sláva jako DVA, i tak ale rozhodně stojí za povšimnutí. David Rambousek, který si říká Selectone, vydal debutovou desku už v roce 2008, svět experimentální elektroniky, ambientu nebo IDM ale prozkoumává dál – svým trackem přispěl třeba na kompilaci DADA-ACTA. Kromě vlastní tvorby funguje Selectone i jako kurátor, který provozuje vlastní label Ressonus Records. Celý katalog malé hradecké značky si můžete poslechnout tady. Důležitou postavou hradecké elektronické scény je i Petr Mareš, který vystupuje jako Prof. Neutrino.

02842265.jpeg

Na královéhradecké scéně vyrostly také kapely jako legendární post hardcore Elektročas, nadobro spjatý s kolektivem Silver Rocket. I přestože už nějakou dobu nehraje, jeho odkaz žije dál v Argonaut a Zkouška sirén, ukotvených tamtéž. Zvuk Zkoušky sirén kombinující prvky stoner a noise rocku dal vzniknout zatím jedinému fyzickému důkazu jejich existence na asfaltovém kotouči s názvem A nechtěl bys už přestat. Argonaut vzývají rokenrolové retro 70. let debutovou nahrávkou Srdce a koule, kde recyklují sabbathovské riffy, vyrůstající však spíš z hardcore punkových kořenů.

Ambientní kytarové duo Tomáš Palucha zas dokazuje, že v minimalistické estetice čistě instrumentálního projektu se skrývá kouzlo. První split desku s Unkilled Worker loni vydali Silver Rocket, letos následuje kazeta Špinavá hra, tentokrát vycházející na Stoned To Death Records, která se pohybuje na pomezí drone a americany. Těžko odhadovat dopředu, ale mnohé ze zmiňovaných kapel mají nakročeno k podobně kultovnímu statusu jako třeba dnes už neexistující hradecká legenda Thema 11.

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka