Hudební nerd Mark Ronson převrací funk na nenáročný pop

23. leden 2015

Producent Mark Ronson se podílel na veleúspěšných albech Amy Winehouse, Adele nebo Lily Allen, jeho vlastní kariéra ale vždy byla ve stínu zmíněných jmen. Všechno se to změnilo se singlem Uptown Funk, který na začátku letošního roku vyskočil na číslo jedna amerického, britského, ale třeba také australského nebo francouzského singlového žebříčku.

Nakažlivá koláž retrofunku s Brunem Marsem za mikrofonem ohlásila jeho čtvrté studiové album Uptown Special, na kterém hostují třeba také Stevie Wonder, Kevin Parker z Tame Impala anebo celkem nečekaně i spisovatel Michael Chabon. Držitel Pulitzerovy ceny napsal texty a písničky propojil do koncepčního příběhu.

Bílí muzikanti vždy černošské styly imitovali a mnohdy s nimi dosáhli většího komerčního úspěchu než jejich původní autoři. Mark Ronson je přesně tím prototypem hudebního nerda, který si vypůjčuje z minulosti tak rafinovaně, že ho těžko můžete přímo obvinit z krádeže. Tak třeba singl Uptown Funk míchá dohromady motivy od Kool & the Gang a Prince a Feel Right vykrádá šťavnaté momenty z Jamese Browna, a to dokonce i s Mystikalem v roli funkového boha. Crack in the Pearl pak míří kamsi do art rocku Steely Dan jako důkaz, že Ronson měří všem muzikantům minulosti spravedlivě a vypůjčuje si od všech bez rozdílu. Jen někdo jako on si ale může na vlastní desku pozvat i ty, které imituje – jmenovitě Stevieho Wondera.

U Uptown Special si možná vzpomenete na Random Access Memories. Daft Punk na svém posledním albu také cestovali po hudební minulosti, jejich robotická funková odysea ale byla delší, hudebně preciznější a měla o dost hlubší kořeny než ta Ronsonova. Nedalo se u ní prostě tak jednoduše hrát hru na poznej originál. Ronson navíc na Uptown Special celkem často sklouzává z funku a soulu sedmé dekády do upadlého osmdesátkového art rocku / popu, který ve skladbách In Case of Fire a Heavy and Rolling zní uším současníka neuvěřitelně sterilně a chladně. Tady má ale Ronson nicméně další bod za schopnost překvapit.

03299352.jpeg

Po Pharrellu Williamsovi je Mark Ronson dalším architektem popových hitparád posledních dekád, který se kolem čtyřicítky dočkal komerčního úspěchu i pod svým vlastním jménem. Skladby jako Daffodils nebo Summer Breaking mohla hrát rádia kdykoliv za poslední tři dekády, což je vlastně pro Ronsona pochvala a zároveň diagnóza naší retrománie. Od desky rozhodně nic originálního nečekejte, pokud jde o oddechový retro pop, zaslouží si britský producent přinejmenším lehkou poklonu.

Čtěte také

Hodnocení: 70 %
Mark Ronson – Uptown Special (Sony, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.