Intro: Brockhampton jsou nejšílenější rapový boyband všech dob

27. červen 2017

Zapomeňte na Atlantu a trapovou horečku, texaský gang Brockhampton vrací do rapu syrovost a nepředvídatelnost. Sedm rapperů, tři producenti a několik grafiků shromážděných pod hlavičkou kolektivu, to je síla, kterou nelze ignorovat.

Už to vypadalo, že v éře individualismu definitivně odzvonilo hiphopovým skupinám. Jenže letošní rok je ve znamení velkého návratu rapových týmů – Migos a Rae Sremmurd dobývají žebříčky a skvělé singly vypouští třeba newyorský kolektiv Asap Mob. Na obzoru se ale rýsuje ještě jeden velký „klanový“ příběh s datem výroby 2017. Rapový gang z Texasu jménem Brockhampton má našlápnuto k tomu, způsobit ve světě rapu pořádný rozruch.

Je jich plus minus deset, mají kolem dvaceti let, svojí energií připomínají Wu-Tang Clan nebo alespoň Odd Future a jejich aktuální mixtape Saturation patří k tomu nejlepšímu, co se letos zatím v hip hopu urodilo.

INTRO je nepravidelný seriál Radia Wave, ve kterém vám chceme představovat začínající a zatím nepříliš známé hudebníky a vycházející hvězdy aktuální popové i experimentální scény z celého světa.

Už počátky Brockhampton jsou hodně neobvyklé, pro současnost ale vlastně typické. Jádro kolektivu se potkalo před dvěma lety na diskuzním fóru KanyeToThe a po několika společných virtuálních sessions se přihlásili do talentové soutěže pořádané portálem VFiles, kterou následně vyhráli. I proto o sobě mluví jako o „prvním internetovém boybandu“. Za vydělané peníze natočili klip k skladbě Dirt, kterým o sobě vloni v srpnu dali poprvé výrazněji vědět.

Název loňské debutové mixtape All-American Trash vypovídá o společenském statusu členů. Prozrazuje ale i další informaci – Brockhampton jsou skutečně „all-american band“, američtí skrz naskrz ve smyslu staré dobré hybridní identity Spojených států. V jejich řadách figurují Afroameričané i běloši, přistěhovalci i rození Američané a neformální šéf party Kevin Abstract je gay.

Chvíli to vypadalo, že právě jednadvacetiletý Kevin Abstract svoji kapelu rychle přeroste a opustí. Jeho loňské sólové album American Boyfriend: A Suburban Love Story sbíralo skvělé recenze, Abstract se ale rozhodl k Brockhampton vrátit. Letos sám režíroval pět videoklipů, které vedly k aktuální mixtape Saturation. Černobílá destrukční párty FACE, excentrické video GOLD nebo STAR, kde mají všichni protagonisté modré obličeje, rozhodně přispěly k internetové slávě Brockhampton. Ti v klipech vypadají jako pouliční gang nespoutaných teenagerů, vyvádějících mezi vilkami na předměstí.

Tady si samozřejmě nelze nevzpomenout na výtržníky Odd Future, kteří si na začátku dekády budovali pozici podobnou cestou. Jenže Tyler, The Creator a spol. vlastně nikdy nevydali společné dlouhohrající album, které by dokázalo využít týmovou chemii kolektivu. Ve skladbách Brockhampton – pojmenovaných jedním slovem vyvedeným kapitálkami – se někdy vystřídá i pět rapperů, jejichž hlasy se skvěle doplňují. Od časů Wu-Tang Clan tu nebyl takhle různorodý a zároveň skvěle sehraný tým rapperů. Když se střídají u mikrofonu, doslova to jiskří.

Brockhampton - Saturation

V současnosti, kdy popovým žebříčkům kralují trapové jednohubky, je mixtape Saturation oslavou hiphopové syrovosti, která nutně nepotřebuje chytlavé refrény. Paranoidní basová linka STAR odkazuje k noise-rapovým experimentům Death Grips, GOLD sampluje indický flétnový motiv do tvrdého industriálního beatu a úvodní HEAT připomíná fúzi rapu a punku. „Zlomím ti záda, aby ses na ně mohl podívat,“ rapuje zde výhružně jeden z nejvýraznějších hlasů Joba. Jenže Brockhampton mají mnohem víc tváří – ten stejný Joba ve FACE zpívá falzetem o lásce. Druhá polovina Saturation je vůbec ve znamení klidnějších, až R&B skladeb. Ve SWIM se zpívá přes auto-tune a TRIP je nefalšovaná emo-rapová balada. Brockhampton nemají problém být na chvíli naštvaní agresoři a o okamžik později zasnění bardi. Závěrečnou WASTE by pak klidně mohla nahrát nějaká emo-rocková kapela z nultých let.

Mixtape Saturation skvěle zachycuje mladistvou energii party, v níž každý člen moc dobře ví, že největší síla Brockhampton je, když táhnou všichni za jeden provaz. V rapu, který se poslední roky začíná transformovat v „trapovou monokulturu“, se už dlouho neobjevilo nic takhle vzrušujícího, jako je tahle parta z Texasu.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.