INTRO: Kedr Livanskiy zvýrazňuje Rusko na mapě undergroundové elektroniky

30. listopad 2016

První vycházející hvězdou experimentální i popové scény, které vám budeme v novém nepravidelném seriálu Intro představovat, je Kedr Livanskiy. Zpěvačka a producentka je nejsilnějším hlasem scény undergroundové elektroniky v Rusku. Skrze Soundcloud je ve spojení se světem a díky němu si hudebnice taky všiml newyorský label 2MR, kde vyšlo její letošní EP January Sun. Zároveň se v jejím ložnicovém houseu a junglu odráží izolace celé země.

„Tuctová místa mě vždycky zajímala,“ svěřila se Yana Kedrina, vystupující pod pseudonymem Kedr Livanskiy, serveru Calvert Journal. „Jsem sběratelkou takových míst, jejich vnucované realitě a každodennosti můžete ale snadno utéct. Každý Rus má v sobě tohle povědomí o nekonečných krajinách – nevíte, co se právě teď děje někde v tajze. Nutí vás to používat imaginaci.“ Svým způsobem dává na několika řádcích posluchačům klíč ke své hudbě zaznamenané na letošním EP January Sun – za každým samplem nebo synťákem znějícím jako dávno překonaný preset a za ozvuky nahrávek zrozených někdy v raveové a post-raveové době první poloviny devadesátých let se otevírají nekonečné neprozkoumané prostory.

Zatímco internet šílí z memů Slovanů v podřepu a svět módy upírá svou pozornost k tvorbě návrháře Goshy Rubchinského, který mimo jiné zaujal přiznaně vykradeným logem skejtového časopisu Thrasher, ruská undergroundová elektronika protéká sítí bez větší pozornosti. Kedrina narozená v letech, kdy se rozpadal Sovětský svaz a končila studená válka, je průkopnicí na scéně čítající několik desítek lidí. S nahrávkou nazpívanou v ruštině (opatřenou ale dvojjazyčnými názvy) se jí dostalo pozornosti od trendsetterských hudebních serverů a odjela dokonce turné s producentkou Jessy Lanzou, se kterou má mnoho společného. Pop v podání Kedr Livanskiy je ale zatím nesmělejší.

INTRO je nový nepravidelný seriál Radia Wave, ve kterém vám chceme představovat začínající a zatím nepříliš známé hudebníky a vycházející hvězdy aktuální popové i experimentální scény z celého světa.

V zemi se zakonzervovaným hudebním průmyslem jí nezbývalo než se společně s dalšími nadšenci semknout do úzké komunity. Šest let tato studentka filmu a literatury tvořila v kolektivu hudebníků a režisérů Johns' Kingdom – spojovala je láska k Death Grips a škola. Ostatně dlouholetí spolupracovníci, režisér Konstatnin Bushmanov a fotografka Liza Zubkova, jsou zároveň její bývalí spolužáci. Videoklip k tracku Keep Your Word nás na ona Kedrinina „obyčejná“ místa zavede – ať už do petrohradského rockového klubu, nebo do opuštěných továren.

První část jména hudebnice odkazuje k amatérskému minisatelitu, což je pro Kedr Livanskiy příznačné. Nenápadné vysílání, skrývané na Soundcloudu, zachytila světová scéna. Povědomě tu šumí zvukoví restaurátoři Boards of Canada a další jména z katalogu britských Warp Records, rezonuje tu raveová energie v zaprášených rytmech i smysl pro nostalgii a intimní písničkářství australské hudebnice Carly dal Forno z labelu Blackest Ever Black. Taky tu získávají konkrétnější obrysy ztracené vzpomínky na MTV v devadesátých letech, zapomenutá místa a zašlý lesk ruských rockových hvězd.

Post-sovětské cool v hudbě Kedr Livanskiy přijde západním posluchačům exotické a je jenom otázkou času, kdy skutečně prorazí. Snad s připravovanou druhou nahrávkou. „Je to o pocitu nějaké vzdálenosti. A něčem, co nejde vysvětlit, ale je to stále přítomné,“ popisuje Kedrina svou tvorbu jako nějaký portál. Zní to zvláštně, když víme, že její hudba vzniká v zemi s neustálým vládním dohledem nad občany.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.