Is Tropical otevírají v High Five 36. komnatu Wu-Tangu a modlí se k Tomu Waitsovi

11. červenec 2014

Britští Is Tropical přesáhli indie-elektro scénu díky YouTube. Jejich klip k singlu The Greeks o videoherních fantaziích dětí zabral a za první týden ho vidělo přes milión lidí. Trio původem z Londýna má za sebou dvě alba a jedno EP u francouzského labelu Kitsuné, kde vydávají třeba Crystal Fighters nebo Hot Chip, a začátkem července přijeli poprvé do Prahy.

V High Five vzpomíná Gary Barber a Simon Milner na debutovou desku Wu-Tang Clanu, kterou oba donekonečna poslouchali v dětství, nebo na experimentální a nesmrtelnou Forever Changes od Love ze šedesátek.

Tom Waits – Rain Dogs
Simon: Pro mě je to zaprvé Tom Waits a Rain Dogs. U nás v Anglii zavírali jeden obchod s deskami a všechno rozprodávali strašně levně. Tenhle vinyl jsem si koupil kvůli coveru, ale teď už Waitse poslouchám až skoro nábožensky.

The Strokes – Is This It
Gary: Nahrávka, která úplně změnila můj vkus a vtáhla mě do hudby, byla Is This It od Strokes. Jejich první deska byla úžasná. V té době jsme poslouchali hodně dalších britských indie kapel, najednou se však objevili The Strokes z Ameriky a zdálo se, že to je nejvíc „cool“ kapela na světě.
Simon: Když ta deska v roce 2001 vyšla, už jsme se s Garym znali. Byl to taky důvod, proč jsme začali hrát v kapele.

Ratatat – LP4
Simon: Třetí album je Ratatat LP4. Máme jejich hudbu rádi. Jednou jsme s nimi hráli v Amsterdamu – jsou to úžasní hudebníci, jen tak si tam před show jamovali na piano. Navíc jsou v pohodě.
Gary: Jsou hodně techničtí, mají zkušenosti a nadání. Ten smysl pro orientaci v rozdílných zvukových krajinách bychom taky rádi dostali do naší hudby.

03163445.jpeg

Wu-Tang Clan – Enter the Wu-Tang (36th Chambers)
Simon: Je to něco jiného, protože to je hip hop, ale bylo to jedno z prvních alb, které jsem měl doma. A Gary taky… Poslouchali jsme to pořád dokola.
Gary: V jedenácti mi ho sestra koupila na Vánoce a pouštěl jsem si to u sebe v pokoji. Máma z toho šílela. Je to skvěle produkované – ty temné loopy i zvuk nahrávky.

Love – Forever Changes
Gary: Pátou deskou je Forever Changes od Love. Nevím, jestli si to v 60. letech uvědomovali, ale Arthur Lee byl génius. Napsal to v 19 letech a vznikla z toho jedna z nejexperimentálnějších nahrávek, do níž se otiskly drogy, které v té době brali. Hrálo to úplně jinak, než bylo tehdy populární. Je to jedna z mých nejoblíbenějších desek, pořád ji poslouchám. Inspirovala spoustu dalších lidí jako třeba Beefhearta. Nás to taky ovlivnilo a snažíme se s tím pracovat.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.