J. Cole je na 4 Your Eyez Only králem obyčejnosti

23. prosinec 2016

V zámoří slaví J. Cole obrovské komerční úspěchy, kritika na něm ale obvykle nenechá kůži suchou. Konceptuální novinka 4 Your Eyez Only na tom asi nic nezmění. Král tradicionalistického rapu zůstává i tady zoufale obyčejný.

Kdo je nejpopulárnější rapper současnosti? Drake, Kendrick Lamar, Future, Kanye West? Na někoho jsme ale ještě zapomněli. Jmenuje se J. Cole, pochází ze Severní Karolíny, a když minulý týden vydal své čtvrté album 4 Your Eyez Only, koupilo si ho v prvním týdnu v zámoří bezmála půl milionu lidí. V seznamu nejrychleji prodávaných desek roku se tak zařadil hned za Drakea a Beyoncé. Není to žádná náhoda, každá z jeho tří desek dosáhla na platinové ocenění. J. Cole je fenomén, ale bylo by vlastně docela lehké ho přehlédnout. Hitové singly, hostovačky u slavných kolegů, výrazné klipy či image nebo snad silná politická agenda? J. Cole nemá nic z toho, ale má za sebou fanoušky, kteří ho milují. Jenže co přesně na něm obdivují?

Hip hop se dávno stal mainstreamem, a tak jeho veřejnou tváří jsou všemožní excentrici a podivíni, kteří touží po pozornosti fanoušků za každou cenu. J. Cole chce být přesným opakem – nevyhledává blyštivé trapové beaty ani se nechlubí vydělanými penězi, straní se života celebrity a v textech vystupuje jako obyčejný kluk zažívající celkem běžné životní patálie – komplikované milostné i rodinné vztahy či problémy dospívání. Na minulé desce rapoval o prvním sexu (Wet Dreamz) nebo o maturitním plese (03 Adolescence) a posluchači se s ním mohli lehce ztotožnit. V mnohém vlastně J. Cole připomíná Kanye Westa, který v polovině minulé dekády přišel na scénu ovládanou gangsta rappery a vnutil hip hopu úplně jinou optiku. Dnes už ale Kanye stojí na druhé straně barikády a zajímá ho jen sláva, nebo to alespoň tvrdí J. Cole ve skladbě False Prophets, kterou na začátku prosince propagoval svoji novou desku 4 Your Eyez Only.

False Prophets se ale nakonec na nové album nevešlo, asi protože nesedělo do konceptu desky. Ten se točí kolem příběhu zastřeleného mladého muže, jehož dceři J. Cole vypráví osud jejího otce. V jednotlivých sekvencích hraje důležitou roli každodenní rasismus, policejní brutalita či toxická maskulinita, ale J. Cole není Kendrickem Lamarem z To Pimp a Butterfly, který se staví do čela revoluce. To je už spíše tím z Good Kid Maad City, kde jsou reálie života na americkém předměstí jevištěm osobních dramat jednotlivců. Pro fanoušky, pro něž je Kendrick Lamar už příliš politický, je tady J. Cole – trochu poetický, melancholický, obyčejný, ale někdy celkem dost banální – skladba Foldin Clothes není o ničem jiném než o skládání usušeného prádla, kterým chce rapper pomoci své milované ženě.

03768493.png

Bylo asi jen otázkou chvíle, kdy hiphopový žánr vygeneruje někoho, jako je J. Cole – antitezi blyštivého světa celebrit, kdo rapuje do živých nástrojů. „Cole je víc jako country hvězda z Nashvillu než rapová star,“ poznamenal portál Stereogum a velmi dobře vystihl jádro jeho popularity. Kanye West (s nímž ho spojuje láska k bradce) nebo Kendrick Lamar v určité chvíli hráli stejnou roli rapových everymanů jako on, vystupujících proti odcizení hip hopu od jeho pouličních kořenů. Je tady ale jeden háček – J. Cole nemá nic z talentu obou jmenovaných projevujícího se ve schopnosti posouvat žánrové hranice a skladby z novinky 4 Your Eyez Only jsou toho důkazem. Můžete rapovat o otcovství, ale neměla by se z toho stát sentimentální břečka, jako je dvojdílná skladba She’s Mine. Není zakázno zpívat bez vokodéru, ale proč do toho ještě přimíchávat tklivé smyčce (Ville Mentality)? Stejně jako se dost dobře dá vyvolávat duch poetického gangstera Tupaka, ale nesmí to skončit jako papundeklové drama (Immortal).

4 Your Eyez Only se nicméně nedá škatulkovat jako špatná deska, spíš jako zoufale obyčejná, nevýrazná a zatvrzele tradicionalistická. Ne že by to fanouškům vadilo – všech deset tracků proniklo tento týden do první stovky amerického žebříčku. J. Cole si v současném hip hopu vykutal pozoruhodnou konzervativní odbočku, ale vlastně ani sám neví, kam se skrze ní chce vydat. Autenticita totiž nikdy nebyla v popu cílem, ale spíše prostředkem.

Hodnocení: 60 %
J. Cole – 4 Your Eyez Only (Interscope/Sony, 2016)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.