Julianna Barwick: Mé vysněné kolaborace? John Williams a Björk

1. září 2016

S letošní deskou Will si prý Julianna Barwick splnila hned tři malé hudební sny – přítomnost bicích, cella a mužského vokálu ve svých skladbách. Jaké další sny ještě na splnění čekají? I to zaznělo v rozhovoru s touto americkou hudebnicí, která už celou jednu dekádu okouzluje posluchače po celém světě svým hlasem.

„Chtěla bych víc spolupracovat s dalšími hudebníky, mými vysněnými umělci jsou John Williams, protože miluji jeho filmovou hudbu, obzvlášť soundtrack ke snímku Empire of the Sun, který je už od dětství jedním z mých nejoblíbenějších filmů vůbec, a pak bych ráda spolupracovala s Björk, protože její hudba mi změnila celý život. Ráda bych také v budoucnu zase nahrávala na výjimečných místech, podobně jako se mi to podařilo s minulou, ‚islandskou‘ deskou Nepenthe. A mým velkým snem je filmová hudba, strašně ráda bych někdy složila soundtrack k nějakému filmu.“

Právě po zmíněné „islandské“ desce (nahrávání probíhalo právě na tomto ostrově), na které spolupracovala s producentem Alexem Somersem, se Julianna Barwick s letošní deskou Will opět vrátila k ryze sólovému skládání: „Nepenthe byla opravdu velkou deskou oproti mým předešlým řadovkám, které by se v podstatě daly nazvat pokojovými nahrávkami, takže ten návrat k čistě sólovému přístupu pro mě byl docela výzvou a zároveň zase opačným extrémem. Nenahrála jsem ji na jednom místě, ale vznikala v různých lokacích téměř celý minulý rok.“

Jak se Julianna Barwick staví k sólovému vystupování a kdo jsou její hudební vzory a inspirace? Poslechněte si celý rozhovor, který vzniknul jen pár hodin před její českou koncertní premiérou v pražském Paláci Akropolis.

POSLECHNĚTE SI CELÝ ROZHOVOR!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.