Kaplanům zvoní ve věži a nezní to vůbec špatně

28. listopad 2014

Skupina muzikantů okolo kapely Vložte kočku začíná připomínat hudební mafii. Houslista a zpěvák Jiří Konvalinka hraje ještě v projektu Mutanti hledaj východisko, klavírista Tomáš Kubín pečuje o postrockové Ufajr, Cyril a Kryštof Kaplanovi se zase spojují v projektu Kaplan Bros. Právě oni před několika dny vydali eponymní debut, který ukazuje, že nejde jenom o boční projekt.

Sami Kaplani tvrdí, že hlavní rozdíl ve zvuku Vložte kočku a Kaplan Bros. jsou osmibity. I když hrací gameboy Kryštofa Kaplana uslyšíte v každém songu na albu, sourozenecký projekt odlišuje hlavně všudypřítomná radost. Zmizely kontemplativní a lehce surreální texty, jeden z mnoha důvodů, proč je z Kočky ojedinělá kapela. Pryč jsou melodramatické pasáže Kryštofových deklamací doprovázených klavírem. Zůstalo potěšení ze společné interakce a živého hraní, které jako by doprovázel extatický výraz na tvářích obou bratrů.

Vydestilovaná dávka narkotického entuziasmu Kaplanů je dostatečně silná, takže posluchači vydrží skoro po celou dobu trvání dlouhohrající desky. Někdy ale jako by frenetické duo spoléhalo na svou energii až příliš. Chuť zakřepčit si vás u Kaplanů neopustí, jen se přitom nedočkáte zrovna chytlavých melodií nebo překvapivých zvratů. Do budoucna by Kryštof a Cyril Kaplanovi možná mohli podstoupit větší skladatelskou výzvu, protože by tak definitivně potvrdili unikátnost svého projektu. Možná že k tomu nepotřebují ani osmibitové aranže, které často zajímavé motivy vlastně trochu znehodnocují. I když mají herní zvuky pomoct osobitosti Kaplanů a sjednotit desku, paradoxně vedou k jednotvárnosti.

03248145.jpeg

Na rozdíl od melodií na albu Kaplanů výborně fungují zmutované a polámané samply. „Everybody hands up in the air,“ koktá humanoid v písni Cured a je z toho skvělý úvod do jednoho z nejlepších songů na desce. V samplech je dost možná největší budoucí potenciál bratří Kaplanů, kteří zplodili pološílené a hodně zábavné album. Zbývá se jenom těšit, že příště to bude ještě lepší.

Hodnocení: 70 %
Kaplan Bros. – Kaplan Bros. (Landmine Alert, 2014)

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.