Katarzia na Agnostice vyrostla z písničkářky na producentku

10. říjen 2016

Katarzia má novou desku Agnostika, kterou představila živě na studio session v Radiu Wave. Katarina Kubošiová už není jen výjimečnou sólovou písničkářkou s kytarou, jako na debutu Generácia X z roku 2013. Na novém albu je už v roli producentky, která oslovila a najala hudebníky, vzala vše do svých rukou a nasměřovala celou nahrávku přesně tam, kam sama chtěla.

„Nebyl to původní záměr, měla jsem v plánu někoho oslovit, aby byl producentem, ale nějak to nedopadlo. Skončilo to tak, že jsem musela být producentkou já. Díky tomu jsem si uvědomila, že mi to vyhovuje a že to chci dělat. Byla jsem Agnostikou v dobrém slova smyslu posedlá. Byla to jediná věc, kterou jsem se zaobírala denně a non stop.“ K nahrávání desky Agnostika Katarína přizvala hudebníky Marka Minárika, Martina Valihoru, Vladko Mikláše, Alberta Romanuttiho, Lukáše Mutňanského nebo Roberta Rotha. Cover art s hravými kolážemi je návrhem Milana Vagáče. „Milan je můj dlouholetý kamarád a spolubydlící, který studuje na AVU malbu. Dala jsem mu úplně volnou ruku a on vytvořil celou vizuální podobu alba.“

V textech Agnostiky se objevuje společenská kritika, téma mezilidských vztahů a běžných problémů, které řeší současná mladá generace. Živě ve studiu zazněla například písnička o sociopatovi Michal, Básnící o tom, jak lidé žijí jinak, než jak by opravdu chtěli a Nevadí, která je o zbytečně velkých nárocích, které na sebe někdy pod tlakem okolností klademe. „Během práce na desce jsem si často pouštěla Lanu Del Rey, líbí se mi, jak je éterická a chladná a asi i trochu mrcha. K tomu jsem poslouchala hodně jazzu, Lianne La Havas nebo Jasona Lindnera. Když skládám, tak většinou s kytarou a vždycky se snažím najít a vymyslet něco nového, svého.“ Album Agnostika vyšlo u labelu Slnko Records a živě ho Katarina představuje na aktuálním turné. V brněnském Kabinetu múz vystoupí 19. října a hned druhý den, 20. října, ji můžete vidět v Praze v divadle Archa.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.